Mire van szüksége leginkább a kismamának és a benne növekvő életnek?

Sokat hallunk arról, hogy már a terhesség tervezésekor érdemes elkezdeni a magzatvédő vitaminok szedését.

Vannak pro és kontra csoportok: egyesek ezek fontosságát hangsúlyozzák, míg mások szerint egészséges táplálkozással és vitamindús ételek fogyasztásával el lehet kerülni a komplex terhességi vitaminok szedését.

A várandósság első időszakában viszont minden kétséget kizáróan, – mikor esetleg terhességi rosszullétek is gyötrik az embert – különösen fontossá válik a helyes táplálkozás. Lehet, hogy Te még nem is tudsz arról, hogy babát vársz, de Ő máris fontos fejlődési elemeken van túl. Igaz, a baba három hónapos kora után ölt „emberformát”, vagyis akkorra alakulnak ki az aprócska végtagjai és feje, de addig is növekszik és fejlődik benned, szóval szüksége van a megfelelő tápanyag bevitelre.

Ténylegesen tehát mire is van szüksége a benned növekvő kis lénynek? Talán nem is túl meglepő: sokféle vitaminra és ásványi anyagra. De vajon melyik miért fontos ebben az időszakban?

terhes1

A-vitamin: A csontok és a bőr felépítéséhez, a látás és a szem kialakulásához fontos az első időkben, de nagyobb mennyiségben akár fejlődési rendellenességet is okozhat. Ezért a komplex vitaminok közül jobb elkerülni az A-vitamin tartalmúakat. Élelmiszerek tekintetében a zöldségek (főleg a sárgarépa) és a belsőségek, mint a máj tartalmazza.

B-vitaminok: Az élelmiszerek energiává alakításában és a különféle anyagcsere folyamatokban jelentős szerepet töltenek be. Nagyobb mennyiségben a húsokban és a gabonafélékben lelhetőek fel. A terhesség és a szoptatás időszaka alatt a legfontosabb talán a B12 vitamin, amely hiányában például vérszegénység, illetve vérzékenység léphet fel.

C-vitamin: A várandósság ideje alatt kifejezetten megnövekszik a szervezet C-vitamin szükséglete. Alapvetően a sejtek és a szövetek felépítésében, valamint a vas felszívódásában játszik fontos szerepet, de erősíti az immunrendszert és úgy alapvetően a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Elsősorban zöldségekben és gyümölcsökben található nagyobb mennyiségű C-vitamin, de azon belül is a citrusfélékben.

D-vitamin: Napfény hatására a bőrben képződik, a kalcium és a foszfor beépülését segíti elő. A csontok egészséges felépüléséhez elengedhetetlen. A napon eltöltött időn túl halolajakkal, tojás és tej fogyasztással vehetjük magunkhoz elsődlegesen.

E-vitamin: Antioxidáns és egyben gyulladásgátló hatása van, illetve a haj és a körmök épségében játszik fontos szerepet. Nagyobb mennyiségű E-vitamin van a gabonafélékben, a növényi olajokban, és például a halakban.

terhes2

Az ásványi anyagokról

Kalcium: Ez talán az első és legfontosabb, hiszen a csontok és a fogak egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium tartalmú élelmiszerek fogyasztása. Számottevő mennyiségben a tejben és a tejtermékekben található.

Magnézium: Az összes sejtünkben fellelhető, de jelentősebb mennyiségben az izmokban található meg. Azok működésében tehát fontos szerepet tölt be, illetve az idegrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. A zavartalan terhességhez, illetve a magzat egészséges fejlődéséhez napi szinten 350-375 mg a szükséges beviteli mennyiség.

Vas: A vér oxigén ellátásában, a fejlődés elősegítésében és a betegségekkel szembeni ellenállóképesség növelésében van fontos szerepe. Hiányában vérszegénység léphet fel, valamint negatívan befolyásolja a magzat egészségét. Állati eredetű ételekből, mint például májból, könnyebben hasznosul, mint növényi táplálékokból.

Természetesen ezeknek a vitaminoknak a bevitele normál körülmények között is fontos, de egy kismamának különösen emelkedett dózisban kell magához vennie őket. Sőt, mi több, még terhesség után hat hónapon keresztül is érdemes feltölteni a jelentősen kiürült raktárokat, hogy maximális energiával és egészséggel láthassák el anyai feladataikat.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!