Oscar de la Renta munkássága

Tragikus hír sokkolta hétfőn a divatvilágot: 82 éves korában elhunyt az amerikai divattervező, Oscar de la Renta.

 

A divattervező tiszteletére írtunk egy cikket munkásságáról, hogy méltóképpen adózzunk annak a nagyszerű teljesítménynek, amit több mint fél évszázadon át nyújtott.

A dominikai köztársaság egyik kisvárosában, Santo Domingóban látta meg a napvilágot 1932-ben. Katolikus családban nevelkedett, de édesanyja halála után, 18 évesen Madridba ment festészetet tanulni, ahol aztán a divat világába csábította Cristóbal Balenciaga. Őt tartotta mesterének, akitől alaposan elsajátíthatta a sikeres üzletpolitika, valamint a divat szakmában elérhető sikerek minden lehetséges módját. Élete során olyan világvárosokban tanulhatott, mint London, New York vagy Párizs.

oskar2

A francia fővárosban először Christian Dior vette fel, de két hét múlva interjúja volt Antonio del Castillo-nál. Ő jóval többet ajánlott neki, mint Dior, így átszegődött hozzá. Két hét alatt tanult meg szabásmintát készíteni és varrni Castillo keze alatt.   

Saját divattervező cégét 1965-ben alapította meg New Yorkban. Innentől kezdve minden évben önálló tavaszi és őszi kollekcióval rukkolt elő. Letisztult formái és virágmintái egyből ismertté tették. Egyik első darabját egy amerikai nagykövet lányának, Beatrice Lodge-nek készítette. Ez a ruha szerepelt a Life magazin címoldalán, ezért egy időben minden nő ilyen ruhát akart. De la Renta először a Vogue szerkesztőjével Ardennel dolgozott együtt, később Jane Derby-től vette át a divatházát, amit saját nevére módosított. A Vogue-nál volt olyan szerencséje, hogy teljes mértékben azt csinálhatta, amit csak akart.  

A ruhák mellett 1977-től megjelent saját parfüm márkája is, az Oscar, melynek alapját a krémes illatáról ismert heliotrop virág adta. Ennek újabb verziója a 2012-es Espirit d’ Oscar, amely elődje illatvilágát követi. A 30 év leforgása alatt közel 40 különböző illatú Oscar parfüm került az üzletek polcaira. Esküvői ruhakollekciója 2006-tól indult, az egyik legismertebb darabját Sarah Jessica Parker viselte a Szex és New York forgatásán. George Clooney felesége, Amal Alamuddin ugyancsak Oscar de la Renta esküvői ruhát viselt a nagy napon.

oskar1

Az tette igazán ismertté, hogy Jacqueline Kennedy férje elnöki beiktatásán egy általa tervezett ruhájában debütált. Ezek után további first ladyket, mint például Betty Ford-ot, Nancy Reagen-t, Hillary Clinton-t is öltöztetett fontosabb alkalmakra. Sőt Barack Obama felesége, Michelle Obama szintén de la Renta összeállítást viselt férje beiktatásán.

A színésznők is előszeretettel viselnek Renta darabot díjátadókon, fontosabb médiarendezvényeken. Csak, hogy egy néhány nevet említsünk: Sarah Jessica Parker, Penélope Cruz, Amy Adams, Emma Watson, Anne Hathaway. Minden általa tervezett ruhadarabból – legyen az akár egy sima nadrágkosztüm – letisztult elegancia sugárzik.

Nem lesz még egy olyan tervező a divat világában, akinek a ruháit nézve az elegancia, a szépség és a frissesség jutna eszünkbe. Az ilyen emberekre nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy valami nagyot adtak a világnak.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!