A várandósság jelei

Sok nő fél a teherbeeséstől, nem áll még készen rá, vagy esetleg vannak még előrébb való dolgok az életében, míg mások hiába próbálkoznak, nem akar megfoganni a baba.

Nagyszüleink áldásnak gondolták a gyermeket, és mindig jó volt, hogyha jött, de ma már elsődleges, hogy megfelelő egzisztenciába vállaljunk babát. De mik is lehetnek azok a jelek, amiből arra következtethetünk, hogy babát várunk?

Havi vérzés elmaradása

Az egyik legbiztosabb jel a menstruáció kimaradása, bár az első három hónapban még előfordulhat kis mennyiségű vérzés. Sőt, az első hónapban, amikor még a nők hormonháztartása nem állt át, akár rendes menstruáció is lehetséges. Természetes bizonyos esetekben a menstruáció kimaradása, késése sem utal 100%-ban terhességre, ugyanis más rendellenességek is állhatnak a háttérben.

Alhas puffadása

Korai előjel még az alhas puffadása, és a menstruáció előtti görcsös érzés. Ez azért van, mert a szervezet elkezdi „előkészíteni” a helyet a babának. Ekkor indul el a magzatvíz termelődése is, ami szintén sok nőnél feszülő, feszítő érzést kelt.

Feszülő mellek

Ha ténylegesen terhességről van szó, akkor a szervezet fokozatosan átáll a baba táplálására, és ez a mellek feszülését eredményezi. Ilyenkor a mellbimbó körüli udvar színe is sötétebb lesz, mely az anyatej termelés előkészítésének jele.

Rosszullétek

Sok nőnél az első trimesztert múló hányás, hányinger kíséri, ez a közismert reggeli rosszullét. A szervezet hormonváltozásával magyarázható, és azzal, hogy a termelődő víz felnyomja a hasat, amely refluxot, émelygést és hányást válthat ki. Ilyenkor a szervezet vizet és sókat veszít, ezért fontos legalább a napi 2 liter folyadék bevitele, valamint érdemes orvostól is tanácsot kérni. A reggeli rosszullét közvetlenül a fogantatás után vagy akár pár hétre rá is jelentkezhet, de van, akinél nem is fordul elő.

Sok nőből bizonyos szagok, például a dohányfüst vagy a kávé illata szintén émelygést, rosszullétet és egyes esetekben hányást is kiválthat. Fontos megemlíteni, hogy a kismamák bizonyos ételeket megkívánnak, míg másoktól kifejezetten felfordul a gyomruk, így azokat inkább kerülik. Ez egyfajta védekező mechanizmus, ugyanis a terhes női szervezet pontosan tudja, mire van neki és a babájának szüksége. Rosszullétes időszakban érdemesebb gyümölcsöt fogyasztani, hogy egyrészt kerüljön valami a pocakba, másrészt a vitaminok, ásványi anyagok pótlásáért.

Fáradtság szintén lehet jel, de itt természetesen nem az átmeneti fáradtságra kell gondolni, hanem amikor egész nap fáradtság és levertség áll fenn, illetve még a szem nyitva tartása is nehéz feladatnak minősül. Ilyenkor a kávé sem segít, ezért sokat kell pihenni, és legalább néhány percet a friss levegőn tölteni. Aluszékonysággal és migrénszerű fejfájással is járhat ez az időszak.

A terhesség jelei a menstruáció elmaradása után pár nappal jelentkeznek. A jelenleg kapható terhességi tesztek közül a nagyon érzékenyek már pár napos terhességet is képesek kimutatni. Ez azzal magyarázható, hogy a megtermékenyítés pillanatától az anya szervezetében a HCG nevű hormon elkezd termelődni. A terhességi tesztek azonban nem minden esetben adnak egyértelmű, illetve teljesen biztos eredményt, ugyanis az emelkedett HCG szintet más is okozhatja. Pozitív eredménnyel azonban mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulni, hogy igazolja, vagy éppen megcáfolja a terhesség gyanúját.

Reméljük, hogy akik idetaláltak ehhez a cikkhez, azért olvasgatják, mert reménykednek benne, hogy kisbabájuk lesz. Akik pedig nem várt terhesség gyanújával érkeztek ide, azoknak kívánjuk, hogy sikerüljön meghozniuk a legmegfelelőbb döntést.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!