Nem késő elkezdeni! Készülj fel a futásra!

Az emberek lételeme a mozgás, azonban vannak olyan nők-és férfiak is persze- akik nem rendszeresítették életükben ezt a tevékenységet! Nem késő változtatni ezen, itt az új év, kezdjünk sportolni!

 

Számos helyen lehet találkozni felhívásokkal, melyek különböző távolságú futásra, megmérettetésre hívnak, buzdítanak. A változás felé az első lépés az elhatározás meghozása, hogy: „Én ezen a versenyen el fogok indulni!” Miután megtettük az első lépést, kezdődhet a felkészülés, ugyanis nem lehet rajtrácshoz állni, alapos felkészülés nélkül.

Szükséges beszerezni egy jó minőségű futócipőt, mely kellően puha és tartja a lábat, hiszen az ilyen versenyek többsége aszfalton agy közúton zajlik, mely felületek jelentősen igénybe veszik a térdeket és a bokákat is. Rövid távon a problémák, melyeket az aszfalt okoz lehet, hogy fel sem tűnik, viszont folyamatos edzések után komoly ízületi bántalmakat okozhatnak a nem megfelelő feltételek.

A futás megterheli a szervezetet és a vérkeringést is, valamint a vázizomzatot is jelentősen igénybe veszi. Ezen információk tudatában figyelni kell arra, hogy fokozatosan vigyük be az életünkbe ezt a mozgásformát. A vázizomzatnak sokkal nagyobb mennyiségű oxigénre és tápanyagra van szüksége, mint nyugalmi állapotban. A keringés megváltozása, valamint a megnövekedő pulzusszám és vérnyomás is biztosítja ezen feltételeket.

futas

A szív futás közben egy-egy összehúzódás alkalmával több vért pumpál ki magából és gyakrabban teszi, mint általában, nyugalmi állapotban. Ezen tények azért fontosak, mert egy beteg érfal sokkal nehezebben áll ellen ezeknek az erőteljes pumpálásoknak.

Futás közben fokozódik a só-és folyadékveszteség is, mely idővel vérnyomás- és keringési betegségekhez vezet, ezért kiemelten fontos futás előtt, közben és utána is elegendő folyadékot fogyasztani.

Az edzéseket napról napra kell fokozni, eleinte csak pár száz métert érdemes futni, majd kisebb pihenő tartani, azután újabb pár száz métert megtenni. A következő napon növeld az egyszerre megtett távolságot és rövidítsd le a pihenőidődet. 2-3 hét elteltével megpróbálkozhatsz a tervezett táv lefutásával megállás nélkül. Amennyiben ez is sikerült, csökkentsd le a szintidődet. Fontos, hogy a fokozatos terheléssel el lehet kerülni az izomfájdalmakat, izomlázat, viszont ha futás közben bármilyen kellemetlen tünetet tapasztalsz, függeszd fel az erős terhelést! Ha a panaszaid nem múlnak, érdemes orvoshoz fordulni, aki majd segít neked mindenben.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!