Okok a havi vérzés késésének hátterében

Biztosan előfordult már veled is, hogy késett a vérzésed, és bepánikoltál pedig nem kellett volna. A ciklus zavarára több magyarázat is létezik.

A menstruációs ciklus összetett és bonyolult folyamat, ami hormonális változások miatt történik. Az ösztrogén és a progeszteron szintje megváltozik a vérben, ezt az agyalapi mirigy érzékeli, ezáltal irányítja a petefészkeket. A ciklus általában 28 napos szokott leni, de számos tényező befolyásolhatja ezt a folyamatot. Ebből fakadóan előfordulhat, hogy hamarabb esetleg később jön meg a vérzés, mint ahogy vártuk volna.


A ciklus szakaszai

Rengeteg nő nincs tisztában azzal, hogy mi történik a szervezetében. A ciklus a menstruáció első napján kezdődik. Ilyenkor válik le a méhnyálkahártya, ami a vérzést okozza. A menstruáció ideje egyénfüggő, általában 4-5 napig tart, ezután elkezd újratermelődni a nyálkahártya. 28 napos ciklus esetén a 14. napon történik meg az ovuláció (a petesejt kilökődése a petefészekből). Ezt követi az ún. szekréciós fázis, mely sárgatest hormon miatt alakul ki a peteérést követően. Amennyiben nem következik be megtermékenyítés, akkor kezd el sorvadni a méhnyálkahártya és a sárgatest.

Most következzen néhány tényező, ami befolyásolhatja a ciklus hosszát és a vérzést.

Stressz

Sajnos egyre több ember, egyre több nő életét befolyásolja a stressz. Nem csak feszültnek érezheted magad ilyenkor, de a nőknél képes megváltoztatni, csökkenteni a hormonszintet, ezért lelassul a peteérés is, amitől a vérzés is pár nappal később jelentkezik.


Fogyás, hízás

A menstruációd rendszertelenné válhat, akár meg is szűnhet, ha agresszív fogyókúrába kezdesz. Ezt a problémát hízással, testzsír növeléssel meg lehet oldani. Gyakran a sportolónőknek is rendszertelen a vérzésük, hiszen nekik kötelességük tartani a súlyukat. Ennek érdekében a lehető leggyorsabban kell minél több kilótól megszabadulniuk.

Ahogyan a túlzott soványság, a súlyfelesleg is okozhat hormonális változásokat. Amennyiben van rajtad egy kis felesleg, és rendszertelen a menstruációd, próbálj leadni egy pár kilót.

A ciklus hossza

Ahogy említettük, nem minden nőre igaz, hogy 28 napos a ciklusa. Érdemes felírni a naptáradba a vérzés első napját, hiszen ezek az adatok a segítségedre lehetnek, hogy behatárold a ciklusod hosszát.

Gyógyszerek

Ha a közelmúltban új gyógyszert kezdtél el szedni, ne lepődj meg ha kicsit összekavarodik a ciklusod. Antibiotikumok és antidepresszáns készítmények nagyon gyakran okoznak zavart a nőknél.

Menopauza előtt és után

A változó kor minden nő életében eljön, van akinél hamarabb, van akinél később. Peri-menopauza időszaknak hívják azt a folyamatot, amikor még termelődnek a petesejtek, de sokkal nehezebb behatárolni a ciklust. Ilyenkor szükséges még a fogamzásgátlás is, hiszen kicsi eséllyel, de teherbe lehet esni.

A klimax beköszöntével a petesejtek többé már nem fognak ovulálni. Ilyenkor teljesen megszűnik a havi vérzés.

Terhesség

Rendszeres nemi élet mellett a nőknek érthető módon ez szokott lenni az első gondolatuk. Fogamzásgátló tabletta szedése mellett -ha a leírás szerint, pontosan szeded a gyógyszert- nem valószínű, hogy terhes lennél. Fontos tudni azonban, hogy egyik módszer sem véd meg 100%-osan a teherbeeséstől, ezért alaposan gondold végig, hogy számodra mi a legmegfelelőbb fogamzásgátlási termék, melyik módszer alkalmazása mellett érzed teljesen biztonságban magad.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!