Egyszerű házi módszerek a kellemetlen narancsbőr ellen

Narancsbőr ellen 5 lépésben

A narancsbőr sokakat érintő kellemetlenség, melytől borzasztóan nehéz megszabadulni. Szerencsére azonban vannak olyan házi praktikák, melyeket időben elkezdve megszépíthetjük bőrünket a strandszezonra.

1. Váltózuhany

Narancsbőr ellen 5 lépésben

Ez a módszer fokozza a vérkeringést, a méregtelenítést, bőrfeszesítő és fájdalomcsillapító hatású is egyben. A helyesen végzett váltózuhany esetében fontos a fokozatosság. A megszokott hőmérsékletű meleg vízről kell indulni, majd egyre több hideg vizet kell hozzáengedni, illetve elvenni a melegből. Nem szabad rögtön első nap tűzforróról totál hidegre váltani, adjunk magunknak több alkalmat a hozzászokáshoz. A sorrend pedig lentről felfelé történjen, először a jobb oldalt érintve: jobb lábszár, comb, majd bal lábszár, comb. Ezután felfelé haladva jöhet a kéz, az alkar, a felkar, a váll és legutoljára a mellkas. Kezdetben minden területre szánjunk 3-4 percet, majd csak utána haladjunk tovább. A hideg-meleg váltások számát is emelhetjük idővel, de sose alkalmazzunk melegebb vizet a kiindulásinál.

2. Fóliázás

Narancsbőr ellen 5 lépésben

Az üzletek kínálatában már nem csupán narancsbőr elleni zseléket, hanem olajokat is lehet találni. Ezek sokkal hatásosabbnak bizonyulhatnak, amennyiben megfelelően alkalmazzuk őket. Kitűnő választás lehet a fahéj, a citrom, a grapefruit, a rózsa, illetve a borókafenyő olaja. Előkészületként alaposan meg kell tisztítani a kezelendő felületet, bőrradírt is bevetve. Ezt követően térdtől felfelé haladva, körkörös mozdulatokkal kell belemasszírozni az olajat a bőrbe. Ne lepődjünk meg, nem lesz túl kellemes érzés, hiszen csíphet, éghet, valamint felváltva lesz meleg és hidegérzetünk. A fóliázást csinálhatjuk akár celofánnal is, de ajánlatosabb beruházni a direkt testtekercselésre kifejlesztett fóliára. Ez esetben is lentről felfelé kell haladni, ügyelve arra, hogy a fólia ne legyen se túl laza, se túl feszes. Ezután vegyünk fel egy szorosabb nadrágot, felsőt, majd bújunk meleg paplan alá. Fóliában maximum egy órát érdemes maradni, de a későbbiek folyamán fekvés helyett, akár tornázni is lehet ez idő alatt.

3. Szaunázás

Narancsbőr ellen 5 lépésben

A szaunában uralkodó hőmérsékletnek és páratartalomnak köszönhetően felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, a vérkeringés, illetve beindul a méregtelenítés is. Hideg zuhannyal kiegészítve még eredményesebb hatást érhetünk el a narancsbőr tekintetében. A bőr egyenletesebbé, feszesebbé válik, ha rendszeresen végezzük. Ha pedig valami változatosságra vágyunk, akkor próbáljuk ki a szauna szeánszot, ami manapság már itthon is nagyon elterjedt.

4. Méregtelenítés

Narancsbőr ellen 5 lépésben

Mivel a cellulitot lényegében a felesleges cukrok és zsírok kötőszöveti lerakódásai okozzák, így kitűnő eredményeket érhetünk el egy-egy méregtelenítő nap beiktatásával. Esetünkben a léböjt-kúra lehet a legjobb választás. Ezen a napon csak folyadékot juttassunk a szervezetünkbe: zöldségleveket (uborkából, céklából, zellerből, répából), gyümölcsleveket (almából, citromból, narancsból, grapefruitból), gyümölcsteákat, zöld teát, valamint lúgosított vizet. A kúra egyéntől függően általában 2-5 napig tart, ami elegendő idő ahhoz, hogy testünk megszabaduljon a felhalmozódott méreganyagoktól. A kúrát követő időszakban viszont kíméljük emésztésünket és csak fokozatosan térjünk vissza a szilárd ételekre.

5. Tiltólista

Narancsbőr ellen 5 lépésben

A narancsbőr kialakulásában jelentős szerepet játszik az alkohol, a cigaretta, a kávé és a legtöbb egészségtelen rágcsálnivaló, mint például a chips és a csoki. Ha nem is tudjuk teljesen kerülni az alkoholt és a cigarettát, legalább próbáljuk meg csökkenteni. A kávét viszont helyettesíthetjük zöld teával, ami alacsony koffeintartalmú, mégis élénkítő hatású. Nassolnivalónak pedig választhatunk egészségesebb ételeket is, például gyümölcsöket, olajos magvakat vagy joghurtot. Ha mindenképpen csokira fáj a fogunk, akkor legalább fekete csokoládét válasszuk, aminek legalább 70% kakótartalma van.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 2 Átlag: 5

Szólj hozzá!