Télen is gyümölcsökkel a szépségért

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy télen csakúgy, mint nyáron, sok gyümölcsöt kell fogyasztanunk egészségünk és egyben szépségünk megőrzése érdekében.

 

A téli időszakban ellepi az üzleteket például a mandarin, melyet sokan nagyon szeretnek. Ez a kisméretű, könnyen hámozható gyümölcs az apró, örökzöld mandarinfán terem, mely Dél-Kínában honos. Alacsony kalóriatartalmú finomság, mely nagyobb mennyiségben kalciumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz. Tízóraira vagy uzsonnára kiváló választás lehet egy-két mandarin, hiszen nem hizlaló, de tápláló citrusféle. Édességek helyett mindenképpen jobb választás, hiszen egészségünkre cseppet sem ártalmas, sőt, éppen ellenkezőleg számos pozitív hatással bír. Kiváló vértisztító, gátolja az érelmeszesedést és általános méregtelenítő hatású. Mindemellett gyulladáscsökkentő, stresszoldó, csökkenti a vércukor és koleszterin szintet, illetve az immunrendszert is erősíti. Gyakorlatilag nincs érv, amely a mandarin fogyasztás ellen szólna.

A narancs rendszeres bevitelével szintén segíthetünk szervezetünknek, hogy az legjobb formájába kerüljön. Kiemelkedően magas C-vitamin forrás, de B1, B2, B3, B5 és B6 vitaminok is fellelhetőek benne. Emellett folsavat, kalciumot, magnéziumot ugyancsak tartalmaz, elenyésző mennyiségben még egy kis vasat is. Vitamin és ásványi anyag tartalma mellett azonban igen erős antioxidáns hatással rendelkezik karotin és flavonoid tartalma révén, így kiváló daganatos betegségek megelőzésében. A narancs javítja az étvágyat, segíti az emésztést és kitűnő gyomorerősítő. Felerősíti a szervezetet és egyben ki is tisztítja, csökkenti a szívinfarktus esélyét, erős vírus- és baktériumölő, minimalizálja a koleszterin szintet. A narancs segíthet abban, hogy fittebbnek érezzük magunkat, és ellenállóbbá teszi a szervezetet a télen is aktív vírusokkal szemben.

teli-gyumolcs

A birsalmát sokan kerülik, mert nem olyan egyszerű fogyasztani, mint más almafajtákat, azonban rengeteg pozitívumot tartogat. Frissen facsart leve jótékony hatással lehet a száraz, gyulladt bőrre, hiszen csökkenti a gyulladásokat és hidratál is egyben. Maga a gyümölcs A, B és C vitaminokat tartalmaz, illetve ásványi anyagok – még vas – is nagyobb mennyiségben lelhetőek fel benne. Kiváló görcsoldó, magas rosttartalma révén az emésztésre is igen jótékony hatással bír. Szabályozza a koleszterin- és vércukorszintet, segíti a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászat szerint köhögéscsillapításra is alkalmas. A szem alatti karikák eltüntetésében, illetve a ráncok kisimítására ugyancsak hatékony lehet.

Mindhárom gyümölcs frissen tartalmazza a legtöbb vitamint, ásványi anyagot, de akár ételekbe is tehetjük őket, egészségesebbé téve azokat. A csirke és a narancs különleges, ám tökéletes párost alkotnak például, melyet friss zöldsalátával kiegészítve egy igazán egészséges, alacsony kalóriatartalmú menüt kaphatunk.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!