Egészséges fűszerek a karácsonyi menüben

A karácsony közeledtével egyre inkább előtérbe kerül a Szentesti menü. Most azokat a fűszereket gyűjtöttük össze, amelyek nem hiányozhatnak az ünnepi ételekből és egészségesek is egyben.

 

Amikor a karácsonyi fogásokról van szó, szinte magunk előtt látjuk a terített asztalt, érezzük a fenyőfa, a narancs és a fahéj egyvelegének semmihez sem hasonlítható illatát, és számolgatjuk a napokat az ünnepig. Ételeink elhagyhatatlan kiegészítőiről, a fűszerekről sokan nem is tudják, mennyi pozitív tulajdonsággal rendelkeznek egészségünkre nézve. Talán itthon kevésbé ismeretes a kínai csillagánizs, amelyet semmiképp se keverjünk össze a Japán, kifejezetten mérgező társával. Az ugyanis még kis mennyiségben is ételmérgezésszerű tüneteket okoz. A kínai csillagánizst hazánkban leginkább dekorációs kellékként szoktuk használni karácsony tájékán, hiszen a termése szép csillag alakú. Egy Dél-Ázsiában honos örökzöld fa termése, mely Európába egy angol utazó, Sir Thomas Cavendish közvetítésével jutott el. A kínai és vietnámi konyha leginkább lekvárok és szirupok készítéséhez használja, magjából pedig ánizsolaj készül. Jellegzetes íze és illata miatt használják levesek, kompótok, sütemények és teák ízesítésére. A hagyományos kínai gyógyítás alapnövénye is egyben, hiszen alkalmas reumatikus panaszok enyhítésére, influenzás tünetek kezelésére és megelőzésére, továbbá szélhajtó, gyomorerősítő és íz javító tulajdonságai is ismeretesek. A tamiflu nevű antivirális gyógyszer hatóanyagát, a sikimisavat is a kínai csillagánizsból nyerik ki, ezért a 2005-ös nagy influenzajárvány miatt egy darabig hiánycikk volt.

fuszerek1

A fahéj a kasszia vagy a fahéjfa kérge. Előbbi Kínában, míg az utóbbi Srí Lankában honos növény. Már több mint 2000 éve alkalmazzuk a sütés-főzéshez, így az egyik legrégebben használt fűszerünk. A kassziából nyert fahéjban csípős íz dominál, ezt leginkább Észak-Amerikában kedvelik. Az enyhébb, pikánsabb ízű fahéj, amit mi is használunk, a fahéjfából származik. Őröletlen állapotban könnyen meg lehet különböztetni őket egymástól, hiszen a fahéjfáé vékony és papírszerű, míg a kínai vastagabb és inkább hasonlít egy fa kérgére. A Brit Diabétesz Szövetség 2012-ben arról számolt be, hogy tudományosan is igazolták a napi 2 gramm fahéj elfogyasztásának jótékony hatását a II. típusú cukorbetegségre és a magas vérnyomásra. Étvágyjavító hatása mellett tehát csökkenti a vércukor szintet, valamint jó hatással van a szív és érrendszeri megbetegedésekre. Leginkább őrölt állapotban használják almás édességek és levesek izésítésére, de a karácsonyi mézeskalács alapvető fűszere is. Az alma és a szilva ízét hangsúlyozza ki a legjobban.

A mézeskalács és a forralt borok elengedhetetlen fűszere a szegfűszeg. A XVIII. század végéig csak a hazájában, a Maluku-szigeteken használták, mert halálbüntetés járt annak, aki kivitte a szigetről. Napjainkban nagyobb mennyiségben Madagaszkáron és Afrika trópusi területein lelhető fel, hiszen meleg- és vízigényes örökzöld növény. Beszerzése rendkívül macerás, ugyanis a 10-14 méter magasra megnövő fa csak 9-10 éves korában kezd el virágozni, és fűszerként csak a csúcson lévő virágokat és bimbókat használjuk. A nehezen begyűjtött, még ki nem nyílt virágokat pálmalevelekbe csomagolva szárítják, amíg barnára nem sötétednek. Gyógyszerként először egy német kolostorban alkalmazták, kiváló ugyanis ízületi, valamint fogászati fájdalmak enyhítésére. Később más gyógyhatásai is ismertté váltak, hiszen illóolaja baktérium, parazita és gombaölő hatású. Alkalmazzák még helyi érzéstelenítőként, vágyfokozónak és emésztési-, bélrendszeri panaszok enyhítésére. Természetes antioxidáns, így a rákos megbetegedések kockázatát is jelentősen csökkenti. Többségében gyümölcsös édességek és alkoholos italok, például forralt bor izésítője, de tehetünk belőle őrölt formában mártásokba és paradicsomos ételekbe is.

fuszerek2

A gyömbérfélék családjába tartozik a kardamom, Srí Lanka klasszikus ízesítője. A Skandináv karácsonyi ételek elengedhetetlen kelléke, nálunk az Indiából és Délkelet-Ázsiából elterjedt gyömbér vált ismertté. A Malabár-part környékén őshonos kardamom jellegzetes formájú, zöld színű hüvelyes növény. Íze a gyömbérhez hasonlóan kissé pikáns, édeskés és fűszeres, így nem szabad nagy mennyiséget használni belőle. A curry porokba szokták tenni darált formában, de ennél változatosabb felhasználása is ismert. A skandináv országokban például sütemények, húsok és levesek ízesítőjeként alkalmazzák. Egészségre gyakorolt hatásai között szerepel például, hogy serkenti a szívizmok működését, ezért meggátolja a szívroham kialakulását, továbbá gyomor- és bélerősítő, illetve puffadás gátló. Ezek mellett fejfájás és köhögéscsillapító hatása is van.

A fűszerek gyógyhatását leginkább saját magunkon tudjuk megfigyelni. A felsoroltak csak egy részét képezik annak a gazdag fűszernövény kínálatnak, amelyek segíthetnek egy-egy egészségügyi problémában. A karácsonyi menübe tehát igyekezzünk természetes fűszereket használni, ne pedig mesterséges anyagokkal telitömött ételízesítőket. Nem csupán a fogások íze lesz élvezetesebb ezáltal, hanem még egészségünket is óvjuk.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!