A depresszió tünetei és kezelése

A depressziós emberek környezete általában hamarabb észleli a problémát, mint maga a beteg. A következő sorokban szót ejtünk a tünetekről, valamint a lehetséges gyógymódokról.

A depresszió tünetei

A leggyakoribb tünet a rossz hangulat. Ilyenkor a beteg levertnek, elhagyatottnak, magányosnak érzi magát. Időnként megmagyarázhatatlan sírógörcsök is rátörnek. Azok a dolgok, melyek korábban örömöt okoztak számára, érdektelenné válnak. Amivel eddig nem volt probléma, az most hatalmas gonddá növi ki magát. Sokszor gyötri magát múltbeli cselekedetei miatt, csökken az önértékelése, jelentéktelen dolgokon rágódik napokon keresztül. Nem tud megszabadulni a rossz gondolataitól, ingerlékeny, nyugtalan és rendkívül könnyen felbosszantható. Az érzelemmentes, lassú reakció és az alvászavar is tipikus tünetek. Ez megnyilvánulhat aluszékonyságban is, de az ellenkezője is bekövetkezhet, hogy túl hamar, a hajnali órákban zavartan ébred. Ha gyakran előkerül témaként a halál, az öngyilkosság, akkor sürgősen fel kell keresni a szakembert. A depresszió a lelki tünetei mellet sok esetben jár testi, fizikai gondokkal is. A betegek gyakran szoronganak, valamint előfordulhatnak különböző emésztőrendszeri problémák is.

Életkori sajátosságok

Kutatások, felmérések szerint hazánkban a tinédzsereket és a középkorú embereket érinti kiemelten ez a betegség, de különböző módon nyilvánul meg náluk. A tinédzserek betegnek tettetik magukat, elkezdenek aggódni a szülő elvesztése miatt és viselkedési zavaraik is lehetnek. Ezzel szemben az idősebb embereknél inkább a fizikai betegségek jelzik a depressziót. Ha az imént felsorolt tünetek közül minimum öt, két héten keresztül felismerhető, azonnal orvoshoz kell fordulni, akár a beteg akarata ellenére is.

Gyógyítás

Számos terápia létezik a betegség kezelésére, de egy a céljuk: a tünetek csökkentése, megszüntetése és a visszaesés megakadályozása. Szakemberek a depressziót a súlyos, életveszélyes betegségek között tartják számon, hiszen a betegek gyakran maguk, vagy a környezetük ellen fordulnak. A depresszió minden esetben körültekintő kivizsgálást követel!

A pszichiáterek a legtöbb esetben a gyógyszeres kezelés mellett döntenek, mert a gyógyászatban számos antidepresszáns létezik, amelyek jótékonyan hatnak. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a készítményeket csak orvos javaslatára lehet szedni, pozitív hatásuk nem azonnal jelentkezik, ellentétben a mellékhatásokkal melyek rögtön megjelennek. A hatóidő általában 3-4 hét, ezért semmiképpen sem szabad abbahagyni a szedését az előírt idő előtt. A teljes gyógyulás érdekében minimum fél, maximum egy évig érdemes folytatni a kezelést. Hatástalanság esetén 6-7 hét után a gyógyszer szedése feleslegessé válik, ilyenkor más módszert kell alkalmazni.

Léteznek a gyógyszeres kezelésen kívül más pszichiátriai megoldások is, de a gyógyulási arányokat figyelembe véve elmondható, hogy az antidepresszáns szedése a leghatékonyabb gyógymód.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 2 Átlag: 5

Szólj hozzá!