A nátha kezelése

A hideg évszakok velejárója a nátha, a meghűlés. Ez a betegség könnyen kikezelhető, lássuk hogyan.

 

A köznyelven megfázásnak hívott nátha az összes olyan felső légúti megbetegedés összefoglaló neve, amelyet vírusok okoznak. A meghűlés általában mindenféle komplikáció nélkül lezajlik, ezért nagyon ritka, hogy orvoshoz rohangálnának, vagy otthon gyógyulnának a betegségben szenvedők. Ez azonban gond, hiszen cseppfertőzéssel terjed, így pár nap lefolyása alatt a nagyobb közösségekben mindenkin jelentkezhetnek a megfázás tünetei. Leginkább az októbertől márciusig tartó időszakban fordul elő a legnagyobb mértékben ez a betegség. Egy érdekes adat szerint, egy átlag felnőtt ember évente 3-4 alkalommal kapja el ezeket a vírusokat.

Első praktika a meghűlés kezelésére

Ilyenkor mindenki literszámban borítja magába a forró, mézes teát. Ennél azonban létezik egy kevésbé ismert, de jobb orvosság is. A propolisz. A méhszurok a kaptár belső falának építőanyaga, amit a fák gyantájából állítanak elő a méhek. Tele van vitaminokkal -B1, B2, B6, C, E- ásványi anyagokkal, aminosavakkal, flavonoidokkal és baktériumölő savakkal is. Mielőtt rohannál a patikába győződj meg róla, hogy nem vagy allergiás rá. Az emberi szervezet csupán 10 milligrammot tud feldolgozni, nem szabad túl adagolni, szigorúan be kell tartani az orvos által felírt mennyiséget.

natha

Második praktika a meghűlés kezelésére

A vöröshagymát felhasználhatjuk teaként is a meghűlés kezelésére, de létezik egy gyorsabb megoldás is. Vágj félbe egy vöröshagymát, és csukott szemmel fél percen keresztül, szívd be az illatát. A hagyma kiváló baktériumölő, oldja a hörgők görcsét, és illóolaja tisztítja a tüdőt.

Harmadik praktika a meghűlés kezelésére

A kamillás inhalálás csodát tehet. Egy nagyobb tálba tegyél vizet, egy kevés sót és egy nagy adag szárított kamillát. Meleg gőzölésnél forrald fel ezt a keveréket, majd teríts egy törölközőt a fejedre, és az orrodon keresztül próbálj meg minél nagyobbakat szippantani. Pár perc elteltével érezheted, hogy egyre könnyebben megy a levegővétel.

Hideg inhaláláshoz csepegtess tömény illóolajat egy vattapamacsra, és lélegezd be. Válassz kamillás, citromos, borsmentás, eukaliptuszos, narancsos vagy rozmaringos olajat erre a célra.

Vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten jól tudnak esni megfázás esetén. Ilyen például az ízletes tyúkhúsleves, amit forrón érdemes fogyasztani. Meghűléskor fokozottan figyelni kell a gyümölcs,-zöldség- és vitaminbevitelre, hiszen ezek immunerősítő hatásúak, és segítenek a szervezetnek harcolni a vírusokkal szemben.

Az imént felsorolt házi praktikák mellett természetesen az a legjobb, ha kiveszel egy pár nap szabit és otthon, ágyban fekve nyugodtan kipihened a betegséget.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 2 Átlag: 5

Szólj hozzá!