A szőlő jótékony hatásai szervezetünkre

Egy igazi szupergyümölcs!

A szőlő az egyik legkedveltebb őszi gyümölcs, mely szerencsére nem csupán finom, hanem rendkívül egészséges is. Bár energiatartalma más gyümölcsökhöz képest kicsit magasabb, körülbelül 70 kalóriát tartalmaz 100 grammonként.

Gyakorlatilag minden vitamin és ásványi anyag fellelhető benne, amely a szervezet számára nélkülözhetetlen. Tehát egy igazán egészséges nassolnivaló, amely létfontosságú tápanyagokban gazdag, mint például a magnézium, a cink, a réz, és a szelén. Vastartalma mellett pedig nagy mennyiségű kálium található benne. Utóbbinak köszönhetően gyorsítja az anyagcserét, kiváló vízhajtó és méregtelenítő, így segíthet megelőzni a vesekő kialakulását. B-vitamin komplex tartalma számottevő, valamint gazdag A, C és E vitaminokban. Nem csupán vesénket tisztítja, hanem teljes emésztőrendszerünk munkáját is támogatja.

Glikémiás indexe az alacsony tartományba esik, ezért tápláló étel lehet tízóraira, uzsonnára vagy desszertként fogyasztva. Egyenletesen szinten tartja a vércukorszintet és hosszabb időre száműzi az éhségérzetet. Vizsgák, dolgozatok vagy éppen interjúk előtt kifejezetten ajánlott fogyasztása, mert növeli a koncentrációs képességet. Emellett az idegrendszerre is jótékony hatása van. Műtétek utáni regenerálódási időszakban ugyancsak érdemes bevásárolni belőle, mivel erősíti az immunrendszert, energiával tölti fel a szervezetet, gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, továbbá serkenti a vérkeringést.

Az egyik legnépszerűbb antioxidáns tartalmú ételként, a szőlő elsődleges fegyverünk lehet a rosszindulatú daganatos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében. Mindemellett karbantartja az ereket és a szívet, valamint számos vírust tart távol. Nem utolsó sorban az öregedési folyamatokat is lassítja, tehát nem csupán belülről, hanem kívülről is nagyszerű eredményeket lehet elérni gyakori fogyasztásával.

 szőlőmagolaj

A szőlő teljes egészében pozitív hatással bír az emberi szervezetre, még a magja is extra képességekkel rendelkezik. Lehet kapni külön szőlőmag-kivonatos készítményeket, melyeket elsődlegesen a sportolóknak ajánljanak, hiszen védi az ízületeket és az érrendszert. Emellett javítja a látást, az állóképességet és még gyulladáscsökkentő hatású is. Ezeknél természetesen egyszerűbb és költséghatékonyabb módszer, ha szőlőevéskor a magokat alapos szétrágás után lenyeljük.

Elsőre csak egy őszi gyümölcsnek tűnik, de jobban átgondolva valójában sokkal több annál. Ha pedig önmagában már ráununk az ízére, akkor nyugodtan felhasználhatjuk például salátához vagy házi gyümölcslevek készítéséhez.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 47 Átlag: 4

Szólj hozzá!