A legismertebb fogamzásgátló módszerek

A nők életében központi szerepet tölt be a havi vérzés. Annak érdekében, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, érdemes fogamzásgátló módszert választani. A következőekben a leggyakrabban használt termékeket és megoldásokat mutatjuk be.

 

Naptár-módszer

Ez a módszer a ciklusra épül. A legutolsó menzeszedet követő 8-15-ödik napon vagy termékeny, a többin kevésbé, vagy nem. Ez a módszer azoknak ajánlott akiknek nem jelent problémát egy gyermek érkezése, mivel ez a módszer nem 100%-os. Tudnod kell, hogy a ciklus nem óramű pontosságú, a petevezetékbe került spermium pedig akár 2 napig is életképes lehet.

fogmod


Megszakításos közösülés

Ez a módszer nem tekinthető túl biztonságosnak. A lényege, hogy a párod még az ejakuláció előtt kiveszi a péniszét. Az első hiba lehetőség, hogy az orvosok szerint azonban, az ún. előváladékban is lehetnek megtermékenyítésre alkalmas spermiumok. Másrészt könnyen előfordulhat, hogy a nagy izgalomban a férfi későn kap észbe. Ez a módszer is azoknak ajánlott, akiknek nem okoz gondot egy baba.

Óvszer

Ez a létező legnépszerűbb fogamzásgátló, hiszen nem csak a nem kívánt terhességtől, de a nem betegségektől is megvéd. Hasznos, ha mindig van nálad, de semmiképpen se a farzsebedben, vagy a pénztárcádban hordd, mert ezeken a helyeken könnyen megsérülhet. Felhelyezéskor figyeljetek arra, hogy ne kerüljön alá levegő, így nem lesz esélye kiszakadni.

Tabletta

Ha hosszútávra tervezel a pároddal, érdemes a nőgyógyásszal fogamzásgátló tablettát felíratni. Ugyan a betegségektől nem véd meg, de a pontosan szedett gyógyszer nagyon hatásos, és jobban véd még az óvszernél is. A legtöbb tablettának már alacsony a hormontartalma, ezért legtöbbször nem okoz nagyobb gondot a szedése. A lehetséges mellékhatásokat viszont mindenképpen beszéld meg az orvosoddal és olvasd el a betegtájékoztatót. Amennyiben elmúltál 16 éves, nincsen szükséged szülői engedélyre sem ahhoz, hogy felírathasd.

Pesszárium

A pesszárium egy gumigyűrű, amit a méh falára kell felhelyezni. Ez a módszer mechanikusan véd, akárcsak az óvszer, de nem véd meg a nemi betegségektől. Ha pesszáriumot szeretnél, keresd fel a nőgyógyászodat, mert ő fogja megállapítani a számodra megfelelő méretet.

Krémek

A spermicid krémek anyagainak köszönhetően meggátolják a spermiumok mozgását. A közösülés előtt kell a hüvelybe juttatni és körülbelül 10 órán át véd. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy tervezést igényel, valamint előfordulhatnak allergiás reakciók. A nőgyógyászok óvszer vagy pesszárium mellé, kiegészítő módszerként ajánlják.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!