Bangkok – amit nem szabad kihagyni a thai fővárosban II. rész

Bangkok, becenevén a „Kelet Velencéje”

A cikk első részében megtudhattátok, melyek Bangkok legfontosabb látnivalói. Most pedig a thai ételeké lesz a főszerep, illetve néhány tippet is olvashattok arról, hogy hol érdemes kipróbálni a híres thai masszázst.

thai ételek

Thai ételek

A Tom Yum Soup, magyar nevén csípős garnélaleves, egy igazán különleges thai klasszikus, amit szinte bárhol lehet kapni a fővárosban. Találhatunk zacskós változatot is belőle, amire csak rá kell önteni egy kis vizet, de természetesen frissen a legfinomabb. Mindenképpen annak ajánlom, aki szereti a fűszeres ételeket, ugyanis nagyon-nagyon csípős. Általában rákkal készítik, de néhány helyen előfordul, hogy más hússal helyettesítik, például csirkével. A kicsit kesernyés leves alapját a hal szósz adja meg, amelyhez többek között ázsiai citromfüvet, friss koriandert, gyömbért és csilipaprikát adnak. Ahhoz, hogy igazán laktató fogás legyen, a garnélarákon kívül még kínai hosszú tésztát és egy kevés gombát is tesznek hozzá.

A Pad Thai a legnépszerűbb thai főételek egyike. Sokféle variációja létezik, de az eredeti recept alapján a rizstésztát halszószban sütik meg tojással, tofuval és garnélarákkal. Ezekhez még hozzáadnak fokhagymát, mogyoróhagymát, csilipaprikát és pálmacukrot. Tálaláskor pedig mellé kerül egy kis sült földimogyoró, friss babcsíra és lime. Nem véletlenül a turisták kedvence, hiszen ez a különleges ízvilág egyszerűen tökéletes.

A Mango Sticky Rice egy klasszikus thai desszert, ami magyarul annyit jelent, hogy ragacsos rizs mangóval. A nevéből is adódóan nem áll másból, mint fehér rizs, kókusztej, pálmacukor és friss mézédes mangó. Talán a tejberizshez tudnám hasonlítani, de ez annál sokkal különlegesebb, édesebb és finomabb. A mai napig ez az egyik kedvenc desszertem! Bár több száz kalóriát tartalmaz, mégis megéri az „áldozatot”.

Általánosságban elmondható, hogy Bangkok tele van furcsábbnál furcsább ázsiai ételekkel, amikről ránézésre valószínűleg fogalmunk sincs, hogy micsoda és miből készülhetett. Tehát ez egy olyan város, ahol bevállalósnak kell lennünk és nyitottnak az újra. Természetesen manapság már nem kell egészen Thaiföldig utazzunk, hogy egy finom Pad Thai-t együnk, hiszen Budapesten már sok helyen van erre lehetőségünk.

Bangkok thai masszázs

Thai masszázs

Thaiföld nem véletlenül a masszázs hazája. Bangkokban gyakorlatilag egymást érik a masszázs szalonok, ezért a klasszikus thai masszázst szinte bárhol kipróbálhatjuk. Ha megelégszünk az utcai masszázzsal, akkor akár 800 forintért (100 baht) fél órán keresztül masszíroznak minket. A Wat Pho-ban található egy  masszázsiskola, ahol szintén kedvező áron tudunk ellazulni kellemesebb környezetben. Egy kommunális egyterű pavilont képzeljünk el, ahol fél óra thai masszázs körülbelül 2000 forint (160 baht). A klasszikus thai masszázst általában a férfiak részesítik előnyben, illetve azok akik az erősebb masszázst szeretik, ugyanis a terapeuta különböző pozícióban nyújtja testünket és lazítja izmainkat. Egy kicsit olyan, mint egy jógagyakorlat, de igazából az akupunktúrás pontokra gyakorol finom nyomást. Nem csak felüdít, de javítja a vérkeringést, serkenti a belső szervek működését, és növeli a test rugalmasságát. Az olajos masszázzsal ellentétben, a thai masszázshoz nem kell levenni a ruhánkat, talán ezért is olyan népszerű Bangkok utcáin. A legjobb, ha kényelmes, laza pamutruhát viselünk.

Health Land Bangkok

Ha viszont egy igazi luxus élményre vágyunk, akkor irány a Health Land. Ez egy 5 csillagos masszázs központ, ahol privát szobát kapunk tusolóval. A legtöbb olcsó bangkoki masszázzsal ellentétben, itt minden tiszta és higiénikus. Egy másik fontos szempont számomra – amire sajnos a legtöbb helyen nem figyelnek – hogy csendes és félhomályos legyen. Az árak itt kicsivel magasabbak, ami annyit jelent, hogy egy másfél órás aromaterápiás testmasszázsért 7500 forintot (950 baht) kell fizetnünk. Viszont a hagyományos thai masszázs csupán 4300 forintba (550 baht) kerül két teljes órára. A relaxáló zene és az illóolajok segítenek a tökéletes kikapcsolódásban. Minden bizonnyal nem csak a testünk, de a lelkünk is új életre kel. A masszázs után pedig le tudjuk mosni magunkról az olajat. Amikor pedig kilépsz a szobából, a terapeuta visszakísér a váróterembe, ahol kapsz egy csésze finom teát és egy pici meleg neves törülközőt. Így tehát frissen és megújult erővel folytathatod a város felfedezését.

Bangkok lávaköves masszázs

Lávaköves masszázs

Természetesen nem mindenki szereti ugyanazt a fajta masszázst. Az én kedvencem például a lávaköves masszás, amit úgy kell elképzelni, hogy a masszázs terapeuta 53 fokra felmelegített fekete bazaltköveket helyez a testünk akupunktúrás pontjaira és egy kevés olaj segítségével masszíroz legalább egy órán keresztül. Nekem annyira sikerült ellazulni, hogy a masszázs végére el is aludtam és úgy ébredtem fel, mintha egy teljesen új testet kaptam volna. Ez a különleges masszázs nem csak a stressz megszűnésében segít, hanem enyhíti az izomfeszültséget és serkenti a test saját méregtelenítő folyamatait.

A masszázs a legjobb módja, ahogyan egy hosszú városnézéssel teli napot befejezhetünk. Bármelyik fajta masszázs mellett döntenénk, próbáljuk elkerülni azokat a helyeket, amelyeket a tuk tuk sofőrjei ajánlanak, ugyanis valószínűleg ott többről lesz szó, mint masszázs. Ha pedig a Health Land-et választanánk, akkor mindenképpen foglaljunk előre időpontot telefonon, mert általában nem szokott üresedés lenni, főleg hétvégenként.

Természetesen sok más programlehetőség is van Bangkokban, ezek csak az én személyes kedvenceim. Mindenesetre ha lehetőségetek adódik felfedezni ezt a pörgős ázsiai várost, amely oly sok különlegességet rejt magában, akkor szuvenírként mindenképpen hozzatok haza egy felálló ormányú szerencsehozó elefántot.


Ne hagyd ki cikkünk első részét se!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 8 Átlag: 4

Szólj hozzá!