A vashiány okai és tünetei I. rész

A vashiány tünetei

Könnyen felismerhetőek, azonban sok más betegség is okozhatja őket. Szerencsére vérvétel segítségével egyértelműen kimutatható hiányállapotról vagy éppen betegségről van szó. Ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Elsődleges feladata az oxigén szállítása, így hiánya esetén az illető kezei rendkívül hidegek, valamint kimerültség, fáradtság, szédülés vagy éppen koncentrációs zavarok jelentkeznek. Még az elején fontos tisztázni, hogy a vérvétel leletében látható alacsony vasszint nem egyenlő a vérszegénységgel. Utóbbi esetében a vörösvértest és a hemoglobin szint sem éri el a referencia tartomány alsó határát, vagy éppen csak súrolja azt.

vashiány

A vashiány okai

A vashiány leggyakrabban a nem megfelelő étkezési szokások miatt szokott fellépni, amit azonban egyszerűen orvosolhatunk. A háziorvos felírhat valamilyen vaskészítményt, amelyet könnyedén tud hasznosítani a szervezet, és már pár napon belül érezhető pozitív hatása. Ez azonban csak átmeneti megoldást nyújt, ezért aki hosszú távú javulást szeretne elérni, annak erősen ajánlott változtatni étrendjén. Mindenekelőtt tudni kell, hogy mi akadályozhatja, és mi segítheti a vas hasznosulását. A kávéban és a teában található csersav például gátolja a vas felszívódását. Ennek ellenére bizonyos teafajtáknak vannak jótékony hatásai is, ezért nem kell teljesen lemondani róluk. Csupán arra kell odafigyelnünk, mikor kortyolgatunk el belőlük egy-egy csészével. Íme az aranyszabály: étkezések előtt és után másfél órával ne igyunk se kávét, se teát! A leggyakoribb hiba a közvetlenül ebéd utáni kávézás és teázás. A vas java részét állati eredeti táplálékokból tudja hasznosítani a szervezet, amelyek általánosságban a főétkezések részeként szerepelnek. A savlekötő gyógyszerek, gabonafélék szintén negatívan hatnak a vas felszívódására, így ezek fogyasztását is igyekezzünk jól időzíteni. A tévhitekkel ellentétben a spenót ugyan sok vasat tartalmaz, de egyben oxálsavat is, amely akadályozza az ásványi anyag felszívódását.

Természetesen vannak a vas felszívódását segítő, illetve a folyamatban nélkülözhetetlen tényezők is, mint például a B-vitaminok és a C-vitamin. Ebből kifolyólag a magas vastartalmú táplálékok mellett ilyen vitaminokban gazdag ételeket is fogyasszunk minden nap. A B-vitaminok közül ki kell emelni a B12-vitamint, melynek alacsony szintje gyakran áll a vashiány mögött. Ezt kiküszöbölhetjük tojás és tejtermékek beiktatásával étrendünkbe.

Kiváló vasforrások

Azt mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a vas sokkal könnyebben és nagyobb arányban tud hasznosulni állati eredetű táplálékokból. A csirke- vagy sertésmáj kiváló vasforrásoknak minősülnek, viszont magas A-vitamin tartalmukból kifolyólag, a túladagolás elkerülése végett csak 14 naponta szabad fogyasztani őket. (Az A-vitamint ugyanis elraktározza a szervezet, és ez a tartalék csak nagyon lassan tud kiürülni, így ha a szükségesnél nagyobb mennyiség kerül szervezetünkbe, toxikus tünetek lépnek fel.) Szóba jöhetnek még marhahúsból készített ételek is, hiszen szintén sok vasat tartalmaznak. Szintén kitűnő vasforrásnak számítanak az olajos magvak, mint a dió, a mogyoró vagy a mandula. Akik még nem próbálták, azok nagyon meg fognak lepődni azon, hogy a tízóraira vagy uzsonnára elrágcsált 10 szem mandula vagy mogyoró milyen hosszú időre tudja száműzni az éhségérzetet, és milyen energikusnak érzi tőle magát az ember.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 6 Átlag: 4.8

Szólj hozzá!