A vashiány okai és tünetei II. rész

A vashiány okai

Előző cikkünkben a helytelen táplálkozásból fellépő vashiányt ismertettük és annak lehetséges gyógymódjait, most e betegség más kiváltó okaival folytatjuk.

Mielőtt azonban a vashiány egyéb eredeteit vizsgálnánk meg, fontos megismernünk a szükséges napi beviteli mennyiséget is, mely nőknél 15 mg, férfiaknál 10-12 mg. Hölgyek esetében nyilvánvalóan a menstruáció okozta vérveszteség következtében van szükség nagyobb dózisra. Ennek ellenére még ennél is többet kell a szervezetbe juttatni dohányzás, alkoholfogyasztás, nehéz fizikai munka vagy túlzott stressz esetén. Ilyenkor a napi irányadó bevitel 20 mg. Káros szenvedélyek esetében persze nem csupán vasból, hanem minden egyéb vitamin és ásványi anyagból is nagyobb mennyiséget igényel a szervezet.

vashiány

A vékonybél felszívódási zavaraiból is adódhat a vashiány, hiszen ez az ásványi anyag onnan szívódik fel. Amennyiben a krónikus fáradtság, erőtlenség mellett emésztési problémák is jelentkeznek, akkor nagy valószínűséggel valamilyen ételallergia tüneteként jelentkezik. Elsődlegesen lisztérzékenység merülhet fel, hiszen ebben az esetben nem működnek megfelelően a vékonybél bolyhok, tehát rajtuk keresztül a tápanyagokat sem tudja felvenni a szervezet. Laktóz intolerancia vagy minden egyéb emésztési problémákat okozó betegség tüneteként is felléphet tehát a vashiány. Ilyenkor mindenképpen gasztroenterológiai vizsgálatokat érdemes elvégeztetni, de természetesen mi magunk is ki tudjuk tapasztalni, hogy mely ételeket nem tudja feldolgozni szervezetünk. Ha ezeket nem fogyasztjuk tovább, megszűnnek kellemetlen emésztési panaszaink, és a bélflóra helyreállásával vasszintünk is visszatér a normális tartományba.

Amennyiben az előzőekben felsorolt lehetőségeket kizártuk, akkor minden bizonnyal örökletes tényezők okozzák a vashiányt, például a vasanyagcsere zavar egy fajtája. Ilyen jellegű megbetegedéseket hematológiai szakrendeléseken tudnak részletesebben kivizsgálni.

Végezetül nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy az egészséges, tudatost táplálkozást vashiánytól függetlenül fontos életvitelünkbe beilleszteni. Amennyiben vashiány alakul ki és huzamosabb ideig áll fent, csak rajtunk áll, hogy utánajárunk-e, mi okozza a problémát valójában. A háziorvosnak nem kötelessége éves szinten megvizsgálni vérképünket, mi tartozunk magunknak annyival, hogy egészségünket ellenőriztetjük, és ha szükséges, további vizsgálatok segítségével megkeressük a betegség forrását.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 2 Átlag: 5

Szólj hozzá!