Harc a téli plusz kilók ellen!

Télen csökken a napsugaras órák száma, fáradékonyabbá válunk, és jobban preferáljuk a kiadósabb ételeket. Ezek így együttesen szinte mindenkinél plusz kilókat eredményeznek, ezért íme pár tipp a hízás elkerülésére.

Vitamin

Jól tudjuk, a D-vitamin természetes előállításához testünknek UVB sugarakra van szüksége, ami ugye ritkán fordul elő a téli hónapokban. Ez a vitamin viszont sok fontos feladatot lát el az emésztésben, a zsírok lebontásában, valamint egyes hormonok, például a szerotonin termelődésében is segít. Ennek a hormonnak a szintje az agyban ilyenkor alacsonyabb, ezért gyakran kívánjuk az édesebb ételeket, hogy beinduljon termelődése.

Ivás

A helytelen folyadékbevitel – hisszük vagy sem – ugyancsak hozzájárulhat a hízáshoz. A hideg időben is szükségünk van legalább 2 liter folyadékra mindennap. Ha nem iszunk eleget, szervezetünk elkezdi elraktározni a felvett vizet, illetve zsírokat. A felvett folyadékok mennyiségébe természetesen nem számítanak bele az ünnepek alatt fogyasztott alkoholos italok. Különösen szilveszterkor az egyébként önmérsékletet tanúsító ember is képes átesni a ló túloldalára. Az alkohol egy ideig fűti a testet, kellemes állapotot okozhat, így ilyenkor hajlamosak vagyunk alulöltözve kilépni a hűvös levegőre pár perc erejéig. Ilyenkor, ha nem vigyázunk magunkra, nagyon könnyen meg- vagy felfázhatunk, hogy az egyéb betegségeket ne is említsük. Az alkohol emellett rengeteg vizet von el a szervezettől, így ha tehetjük, ne felejtsünk el a jókedv hevében óránként 1 dl vizet is meginni.

Táplálkozás

Nyakunkon továbbá a karácsony a hatalmas mennyiségű étellel. Az ünnepi menüt mintha arra találták volna ki, hogy a szervezetünket zsírral és cukorral töltsük fel. Az ételek ugyanis gyakran zsírosabbak a megszokottnál, az édességek pedig tele vannak cukorral, aromákkal, és szinte nem is tudunk választani közülük. A legtöbb ember hajlamos ilyenkor arra, hogy degeszre tömje magát, mert egyrészt senkit sem akar megsérteni az étel visszautasításával, másrészt pedig kívánja is őket.

Kár, hogy a legtöbb fontosabb eseményünk az evés köré rendeződik, és hogy ezek a fogások többnyire egészségtelenek, némi odafigyeléssel azonban változtathatunk ezen. Kristálycukor helyett például válasszunk fruktózt, barna- vagy nádcukrot, a finomliszt helyett pedig döntsünk a teljes kiőrlésű mellett. A süteményeket alkothatják gyümölcsök, alacsony zsírtartalmú tejtermékek vagy olajos magvak. A főétel inkább hal és csirkehúsból tevődjön össze, a sertést kerüljük. Köretként kitűnőek lehetnek a saláták, olajként pedig extra szűz olívaolajat tanácsos használni. Amennyiben egy kicsit odafigyelünk ilyen apróságokra, máris kevésbé terheljük meg szervezetünket.

Zöldség és gyümölcs

Lehetőség szerint fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt a kellő mennyiségű vitaminért. Viszonylag kedvező áron találunk az üzletekben citrusféléket, például citromot, narancsot, mandarint, melyek finomak, remek zsírégetők és segítik az emésztést. A zöldségeket se mellőzzük, ajánlatos fokhagymával ízesíteni az ételeket, hiszen fertőtlenítő hatású, kitűnő vírus- és baktériumölő. A bátrabbak akár nyersen is lenyelhetik vízzel az apróbb darabokra vágott gerezdeket reggelente. Ha ezt minden nap megteszi valaki, akkor garantáltan átvészeli a telet betegségek nélkül. Az időszakban elengedhetetlen savanyú káposzta – ha jól van elkészítve -, akár köretként is fogyasztható húsok mellé. Nyugodtan építsünk be zöldségeket, gyümölcsöket is a karácsonyi és a szilveszteri menübe.

Szoktassuk magunkat a napi ötszöri étkezéshez, mely három nagyobb (reggeli, ebéd, vacsora) és két kisebb (tízórai, uzsonna) legyen. A nagyobb étkezésekkor ehetünk többet. Ebédre lehetőség szerint együnk egy tányér egyszerűbb levest. Ez lehet egy könnyedebb csirkeleves, zöldborsó leves vagy egy sima zöldségleves. A kisebb étkezések alkalmával pedig együnk gyümölcsöt, natúr joghurtot, müzlit vagy kekszet. Ha ezt betartjuk, akkor a főétkezések alkalmával biztosan nem fogjuk túlenni magunkat, és rendszerességet is viszünk az étkezéseinkbe.

Ezzel együtt legyünk minél többet a friss levegőn, illetve otthonunkat is szellőztessük naponta a hideg ellenére is. A hólapátolás például kitűnően meg tudja mozgatni a testet, és abból nincs kibúvó se. Tömegközlekedés helyett pedig lehetőség szerint menjünk gyalog vagy biciklivel.

Egy-két aprósággal elkerülhetjük a plusz kilókat, és akár még jobb formába is kerülhetünk, mint korábban. Az ünnepek adta alkalmat használjuk ki arra is, hogy szellemileg felfrissüljünk.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!