A hányinger okai és kezelése

A hányinger különböző okok miatt alakulhat ki, legfőképpen a gyomor-bél traktus és a hastájék megbetegedése és különböző fertőzéses megbetegedések állnak a dolog mögött. Ez a kellemetlenség gyakran társul olyan tünetekkel, mint fejfájás, hasmenés. Aktuális cikkünkben a hányinger elleni hatásos módszerekkel fogunk foglalkozni!

Okai

A hányinger önmagában nem számít betegségnek, ezt különböző betegségek kísérő tüneteként szokás emlegetni. A legjellemzőbb betegségek a hasnyálmirigy, máj problémák, ételmérgezés, különböző erős gyógyszerek mellékhatása, pszichikai okok és olykor még az anyagcsere zavar is társul hányingerrel. Terhes nőknél az első trimeszterben gyakran előfordulhat hányinger, ezen kívül napszúráskor és migrénes fejfájás esetén is.

A hányinger időpontja és az azt követő további tünetek segíthetnek az orvosnak a betegség meghatározásában. A reggeli rosszullét és hányás például utalhatnak terhességre, vagy túlzott alkoholfogyasztásra. Étkezések alkalmával fellépő rosszul lét gyomor- vagy bélbetegséget, de akár pszichikai problémákat is jelezhet. Az étkezést követő órákban bekövetkező hányinger, esetleg hányás gyomorfekélyt és gyomorürítési gondokat jelenthet.

Hányinger közben gyakran léphet fel az az érzés, hogy azonnal hányni kell. A hányás a test védekező reakciója, amely során meg akar szabadulni a káros anyagoktól, olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tud. A hányás bekövetkezése az agyban, a hányáscentrumban dől el.

Hányingert, hányást kísérő tünetek

A hányinger gyakran jelentkezik együtt sápadtsággal, szédüléssel, fokozott izzadással. Szédülés esetén nyaki gerincproblémára, belső fül betegségre is gondolni kell. Erős hányás során rengeteg folyadék távozik a szervezetből, ezért ügyelni kell a folyamatos folyadékbevitelre a kiszáradás elkerülése miatt. Rövid időn belül a gyakori hányás súlyvesztést és a fogak romlását okozhatja. Ilyen esetben viszont nem célszerű sokáig várni, a mindennapos hányást ki kell vizsgáltatni.

Teendők rosszullét esetén

A komoly ok nélkül jelentkező hányingerre lehet vény nélküli gyógykészítményeket kapni a patikákban, leggyakrabban a B6-vitamint ajánlják. Erős hányás, hányinger esetén és a kiszáradás tünetei megjelenésekor -legszembetűnőbb jel a száraz, cserepes ajkak- kortyolgass kellemes, nem túl hideg vizet, esetleg egy kevés langyos kamillateát. A hányinger egyébként rendkívül jól kezelhető házi praktikákkal is. Nagyszüleink idején bevált módszer volt a lakás alapos átszellőztetése, friss citrom szopogatása, egy kis kanál szódabikarbóna feloldása fél dl langyos vízben, majd ennek egyszerre történő elfogyasztása. Próbáld kerülni a zsíros, nehéz ételeket, inkább fogyassz egy kevés sós, tört krumplit vagy könnyű répalevest, húslevest.

A huzamosabb ideig fennálló rosszulléttel azonban amilyen gyorsan tudsz, keresd fel a háziorvosodat!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!