Sör a szépségápolásban

A sör áldásos hatásairól már sokat hallhatunk, már az ókori egyiptomiak is használták a sör habját hajpakolásukba, sőt sörfürdőt is vettek, miért ne tennénk mi is egy próbát?

A sört már a Kr. e. 5. évezredben is készítették, árpakenyérből, és élelmiszerként fogyasztották, Egyiptomban. Egy Égi tehén című mítosz szerint pedig Ré főisten sör segítségével mentette meg az emberiséget. Gondoljunk csak Kleopátrára, a saját korában a szépség ideálja volt, sok szépség praktikát kipróbált, többek között a sörfürdőt is. Ehhez több száz liter sört vitetett a palotájába, amit egy nagy medencébe öntöttek, a fáraónő pedig abban fürdőt. A középkorban pedig már a katolikus egyház megtiltotta a sör fogyasztását, ezt a tilalmat később Angliában VIII. Henrik oldotta fel, amikor szakított az egyházzal. Bajorországban 1517-ben szabályozták, hogy miből is készülhet a hivatalos, eredet védett sör.

A sör tehát egyidős az emberiséggel, így nem meglepő, hogy sör alapú szépségpraktikákat is találhatunk. Kleopátra a teljes testének megfiatalodását remélte tőle, bár nagy valószínűséggel sosem fogyasztotta. A mai sörök vitamintartalma vitathatatlan, magas B-vitamin tartalma miatt pórus összehúzó hatású, valamint visszaadja a kötőszövetek rugalmasságát, csökkenti a mély ráncok kialakulását. Arcbőrre, és teljes testfelületre egyaránt használható. Ma már különböző gyógyfürdőkben sörös szauna szeánszokat is tartanak, ahol a szaunába a víz mellett egy kevés sört is párologtatnak. A sör alkoholtartalma itt a magas hőnek köszönhetően gyorsan elillan, de tisztítja a bőrt, hiszen a pólusokat összehúzza, a fagyút, és egyéb felesleges zsiradékokat pedig egyszerűen kiizzadjuk. Természetesen akárcsak az alkoholos italok fogyasztásánál itt is a mérték a lényeg, a szauna kabinban 10 percnél ne tartózkodjunk tovább, ha pedig hajlamosak vagyunk a rosszullétre a magas páratartalomban, akkor jobb, ha egyáltalán ne menjünk szaunába.

ser.jpg - 99.54 KB

A bőr mellett a hajra is jó hatása van, leginkább fénytelen, élettelen hajra ajánlják a sörös pakolást. A sörben található vitaminok és ásványi anyagok beszívódnak a hajszálakba, és ugyanúgy hatnak, mint a drágább samponokban és kondicionálók. A sör pakolás elkészítése házilag is megoldható, ehhez tegyünk az eddig használt samponunkból egy diónyit egy kisebb méretű tálba, adjunk hozzá két evőkanálnyi habos sört, és pár csepp almaecetet. A hozzávalókat dolgozzuk jól össze, majd kenjük a hajunkra és a fejbőrünkbe, ahogy a sampont szoktuk, hagyjuk hatni pár percig, majd öblítsük le. A sör erőteljes szaga gyorsan elillan, és ragyogóan fényes, és élettel teli hajat kapunk. Ezt a keveréket kézkrémmel, vagy testápolóval is kipróbálhatjuk a bőrünkön.

A mértékkel fogyasztott sör pedig vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatású, emellett természetes módon mossa át a veséket, ezzel elkerülhetjük a vesekövet. Gyorsítja az anyagcserét, nem véletlen, hogy Ausztriában és Németországban még a gyerekeknek is adnak egy kevés alkoholmentes sört étkezés után. A sör megakadályozza a zsiradékok felszívódását, emellett antioxidáns hatása is ismert. Vízhajtó, és feszültségoldó hatása miatt mérsékelt fogyasztása javasolt, napi 2 deciliter sörrel nem ártunk a testünknek, vagyis, heti szinten ne fogyasszunk 1 liternél többet. Magas tápértéke miatt a sörhas kialakulását a túlzott sör fogyasztásnak tulajdonították, de később bebizonyosodott, hogy nem felelős az elhízásokért. Kis mértékben az immunrendszert is aktivizálja. Mindezek mellett, ha ragyogóan fehér fogakat szeretnénk, mossunk sörrel fogat, így nem csak szép fehér fogakat kapunk, de a kellemetlen lehelettől se kell tartanunk. Persze munkába menet előtt nem javasoljuk a sörös fogmosást.

A sör szépen lassan beszivárog a szépségápolásba is, ma már wellness szállodákba akár fizethetünk is azért, hogy sörös vízben fürödhessünk. Ezért nem árt elgondolkoznunk azon, hogy egy pár drága csodaszer helyett természet közelibb praktikákat keressünk. Mert a közmondás is úgy tartja, hogy borban az egészség, sörben pedig a szépség.  

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!