A száraz bőr kezelése

A bőr szárazság sokakat érint és nem tudják, hogyan mérsékelhetnék, vagy szabadulhatnának meg tőle. A magyar lakosság közel 20%-a küszködik ezzel a problémával, lássuk hogyan tudunk javítani a helyzeten!

 

szarazbor

A bőröd állapota, fajtája sok mindentől függ. Nagy részben a genetikától, de szerepet játszik benne a lakóhely, az életvitel, a kor, a nem és a bőrszín is. Az egészséges bőr nagy kincs manapság és ha meg akarod őrizni, be kell tartanod néhány alapszabályt. Akkor sincs minden veszve, ha már „szenvedsz” a bőrszárazságtól, de sok dolgot kell tenni a rugalmas, bársonyos bőr visszanyeréséhez.

Köztudott, hogy a szappan erősen szárítja a bőrt, ezért érdemes fürdéskor speciális fürdőolajokat, vagy gyógyszertári mosakodókat használni. Ezeket a bőrtípusodnak megfelelően fejlesztették ki, tehát nem kell attól tartanod, hogy még jobban ki fog száradni a bőröd. Szerezz be néhány puha törölközőt és a dörzsölés helyett inkább próbáld meg felitatni a nedvességet a bőrödről. Ha nagyon erősen dörzsölöd, megbonthatod a bőröd szerkezetét és ez is vezethet későbbi szárazsághoz.

Fürdés és törölközés után kend be egy speciális testápolóval az egész testedet. Léteznek úgynevezett barrier repair, azaz a test védekező rendszerét visszaállító krémek, amiket szintén a patikákban tudsz vény nélkül beszerezni nem túl olcsó áron. Ajánlottak még a glükonolakton tartalmú krémek, amelyek a hidroxil négy csoportja miatt fokozottan hidratálják a bõrt. Semmiképpen sem elég naponta egyszer használni a krémet, extrém esetben nyugodtan ismételd meg a műveletet akár ötször egy nap.

Arcápoló tonikok közül válaszd az alkoholmentes arclemosókat, melyek hidratálják és ápolják a bőrt, valamint segítenek megőrizni a nedvességtartalmát.

szarabor2

A párologtatás nagyon jó hatással van a bőr nedvességtartalmának megőrzésére, ezért ha teheted párologtass mindennap, akár egy kevés illóolajat is használhatsz. Emellett nagyon fontos, hogy ültess sok szobanövényt, ők is segíteni fognak ebben a folyamatban. Könnyen ki tudja szárítani a bőrt, ha sokszor tartózkodsz huzatos helyiségben. Ha nem szigetelnek jól, huzatosak a nyílászárók, akkor érdemes lenne elgondolkozni a cseréjükön is.

Sokat tudsz javítani a helyzeten, ha elegendő mennyiségű lédús gyümölcsöt fogyasztasz, illetve a folyadékfogyasztásra is kellőképpen odafigyelsz.

Az otthon megtalálható alapanyagokból készített arcpakolásokat is részesítsd előnyben. Íme egy tipp.

Mézes-túrós maszk: 2 evőkanál meleg, folyékony mézet keverj össze  2 evőkanál túróval! Az elkészült maszkot vidd fel az arcodra, (a problémás területre). Körülbelül negyed óra elteltével, langyos vízzel mosd le!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!