Doktorhal pedikűr

Magyarországon így nevezik azt a lábápolási módszert, amit már Nagy Sándor idejében is alkalmaztak. Egy korábbi cikkünkben írt ígéretünkhöz híven, most a doktorhalakról tudhatunk meg többet.

 

Az angolul garra rufa, magyarul szívogató márna elnevezésű, Törökország Kangal nevű tartományában őshonos halfajta, innen a török neve a kangal is. Ennek a vidéknek a melegebb vizeit is kedveli, de egészen az Indiai óceánig leúszik, így jutott el Irak, Szíria és Dubai mellett például Japánba. Nem annyira ragaszkodik a megfelelő víz hőmérséklethez, 20-36 fok körüli vízben él szívesen. Kisméretű halfajta, kb. 6-12 cm-re nő meg, szürkés színű, de a színe a víz hőmérsékletének függvényében akár citromsárga vagy csokoládébarna is lehet.

Törökországban már egész korán felfedezték, hogy a kis halak táplálék hiányában az emberi hámsejteket is megeszik, és az így „kezelt” bőrfelület sima és bársonyos tapintású lesz utána. Erre az késztette a halakat, hogy a meleg vízben elfogytak a planktonok, így a halak a fürdőző emberek elhalt hámsejtjeit kezdték el enni. Ez szimbiózist teremtett a halak és az emberek között, hiszen az emberek a fürdés mellett az egyes bőrbetegségeiktől is megszabadultak. Szépen lassan ezáltal eljutottak addig a törökök, hogy pénzt is csináljanak a halak furcsa ételéből.

doktorhal

Az első garra rufa spa érthetően Törökországban, azon belül is a fővárosban Ankarában nyílt. Pár évig csak a törökök kiváltsága volt a kezelés, később azonban az egész világon ismert gyógymód lett. A szívogató márnák jól alkalmazkodtak az akváriumi életmódhoz, habár így szaporodni képtelenek. A szépségszalonoknak 2-3 évente cserélniük kell a példányokat, mert elpusztulnak. Ezt nem az emberek bőrbetegségei okozzák, hanem pontosan a már említett természetes szaporulat hiánya. Áldozatuk szerencsére nem hiábavaló, hiszen olyan ismert bőrbetegségekben nyújtanak segítséget, mint a pikkelysömör, ekcéma, akné, illetve különféle bőrgombák, de jó hatással vannak például a leégés utáni hámosításban is. A halak elsődleges feladata tehát a beteg vagy sérült bőrfelület eltávolítása, és a természetes hámosítás kialakítása. A kezelés fájdalommentes, mivel a halaknak nincs foga, az alsó állású szájával, valamint bajuszával tisztítja meg a bőrt. Ideálisak az egy év feletti 5-6 cm-es példányok a kezelésre, de sok helyen a 3-4 cm-es példányokat kedvelik, mert jóval olcsóbb őket beszerezni.

Egy-egy kúra Magyarországon nem drága, Kecskemét mellett Budapesten, Szegeden és más nagyobb városokban kérhetjük ezt a fajta gyógymódot a szépségszalonokban. Itthon csak a század elején kezdték el alkalmazni a halakat természetes pedikűrként, ezért szabályozott tartásuk még nem kiforrott. Ezzel szemben Európa több országában például Németországban, Ausztriában, Horvátországban és Írországban már támogatott gyógyászati eszköznek minősülnek. Ezekben az országokban már szigorú előírások vonatkoznak a halakat tartását illetően, hogy hány órát dolgozhatnak egy nap. Kötelező 6-8 óra elsötétítést is alkalmazni a halaknak, ugyanis aludniuk is kell. A szépségszalonoknak külön engedély szükséges tartásukra, otthonokban nem tarthatóak akváriumban.

doktorhal2

A halpedikűr megítélése országonként változó, de a legtöbb vita a halak tartása körül alakul ki. A kezelést nyújtó intézmények eltérően vélekednek arról, hogy kell-e a halakat etetni, illetve, hogy szükséges-e a lábat a kezelés előtt fertőtleníteni. Az viszont bizonyított tény, hogy a halak betegségei, például a pontyhimlő, a darakór nem tudnak emberre is átmenni, és a halak se tudják elkapni az embertől például a torokgyulladást vagy a megfázást. Az azonban nincs tisztázva, hogy a doktorhalak hordozhatják-e az AIDS vagy HIV vírusokat. Merész feltételezések szerint, ha a hal találkozik az emberi vérrel, előfordulhat, hogy az illetőt megfertőzze, de furcsa mód erre vonatkozó kísérletet eddig még nem folytattak. Higiénés előírások be nem tartása miatt a halpedikűrt többek között Amerika 18 államában és Kanadában is betiltották, Magyarországon pedig semmiféle törvény nincs érvényben a halakkal kapcsolatban legalábbis eddig. Ahogy viszont már fentebb írtuk, Európa több országában megoldott a biztonságos tartás és egészséges kezelés. A vizet rendszeres időközönként cserélik, és a halakra nem veszélyes fertőtlenítő szert használnak.

Mindenféleképpen egészséges és természetbarát gyógymódról van szó. A magyarországi szalonok pedig különböző higiénés feltételeket tartanak be, hiszen nem szeretnék elveszteni az ügyfeleiket, így náluk létkérdés az elégedett ügyfél.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 5 Átlag: 1.8

Szólj hozzá!