Smink tippek Halloween-re!

Kis hazánkban is egyre inkább elterjed a Halloween, így biztos mindenki hivatalos egy ilyen jellegű összejövetelre. Cikkünkben most ezzel a különleges ünneppel foglalkozunk és segítünk az aznapi smink elkészítésében.

 

A Halloween eredete

A vélemények eléggé megoszlanak a Halloween-ről, hiszen sokan teljes mértékben elutasítják, míg mások türelmetlenül várják ezt a kis ünnepet. Az elutasítások nagy részét azzal támasztják alá, hogy nem akarnak divatból egy amerikai nemzeti ünnepet követni, nem akarnak másokat utánozni. Igazából a Halloween gyökerei egyáltalán nem vezethetőek vissza Amerikába, hiszen Európában alakult ki évezredekkel ezelőtt. Azt is fontos továbbá tudni, hogy ez nem egy nemzethez kapcsolódó ünnep, hanem sokkal inkább valláshoz. Alapjait egészen az ókori Rómáig vezetik vissza, de leginkább a kelták Samhain elnevezésű ünnepéhez köthető, mely a nyár végét, és az általuk kijelölt újév kezdetét megtestesítő nap. Természetesen területenként eltérő szokások alakultak ki ezzel kapcsolatban, azonban az alapjuk azonos: október 31.-ének jelképes éjszakáján, amikor a fény (nyár) átmegy a sötétségbe (télbe), megszűnik a világok közötti határ. Egy síkon mozognak emberek, kísértetek és mindenféle természetfeletti lény.

A kelta papok bizonyos források szerint termény és állatáldozatokat mutattak be, hogy az elmúlt egy évben elhunyt lelkek vándorlását megkönnyítsék. Más források szerint ilyenkor örömtüzet gyújtottak az emberek, melyet körbeülve vészelték át a mágikus éjszakát, elbúcsúzva a nyár kemény fizikai munkájától. Bizonyos jelekből jósoltak, mint például a kettévágott alma magvaiból, melyek pentagram-szerű állása a termékenységet szimbolizálta. Ebből alakult ki aztán a középkorban az íreknél az Apple Snap vagy Apple Bobbing nevezetű szokás, melynek során zsinórokon lógó vagy vízben lebegő almákat kellett szájjal megszerezni. Ez bizonyára sok mindenki számára ismerős, hiszen máig az egyik legnépszerűbb játék Halloween-kor. A napjainkban zajló Halloween természetesen kissé eltér már szerteágazó gyökereitől, de azért mindenképpen varázslatos éjszaka, mely remélhetőleg hazánk ünnepei közé is teljesen beépül.

Úgy tartották, hogy ezen az éjszakán, a Földön járó szörnyek, démonok és boszorkányok ellen az a legjobb védekezési módszer, ha az emberek jelmezekbe bújva elrejtik valódi mivoltukat. Ezt a szokást megtartva szedtünk össze Nektek pár sminktippet, mellyel nem fogtok kilógni a természetfeletti lények sorából.

Sötét árnyalatok

Azt mindenféleképpen tisztázni kell így az elején, hogy jó sok sötét színre lesz szükségünk. Nem csak a szemek kontúrjára, de a szemhéjakra és a szájra is mehetnek ugyanis erős árnyalatok. Természetesen azért nem a csúfságra törekszünk, hanem a hátborzongató szépség elérésére. Amennyiben egy boszorkány külsejét szeretnénk magunkra ölteni, akkor vagy sötét vörös, vagy egészen fekete rúzst érdemes alkalmaznunk. A szemeket vastagabb, határozott kontúrvonalakkal emeljük ki, ügyes kezűek esetleg készíthetik egzotikusabbra. Szemhéjpúdernek szintén mehet valami éjsötét tónus, és a pillákat se felejtsük el kiemelni. A smink elkészítésénél ne féljünk a drámai hatástól, engedjük el magunkat, legyünk fantáziadúsak. Kiegészítők esetében nem hiányozhat a boszorkánysapka és a megbotránkoztató ékszerek sokasága, mint például koponyát formáló fülbevaló, vagy (mű) fogakból és csontokból összerakott nyaklánc.

Aki inkább a vámpírokat preferálja, annak a hófehér bőrrel lesz a legnagyobb gondja a smink elkészítése során. Még a legvilágosabb alapozók sem fehérek ugyanis, tehát valamilyen úton-módon nekünk kell kikevernünk a megfelelő színt. Amennyiben sikerül szereznünk valami nagyon világos sminkalapot vagy alapozót, az már fél siker. Szerencsére azonban már lehet kapni olyan készítményeket, melyeket alapozóhoz hozzákeverve elérhetjük a hőn áhított hófehér színt. Ez esetben bordó, sötét barna rúzst ajánlunk, a szemekre pedig fekete kontúrt, fekete szemhéjpúderrel. Kiegészítők tekintetében nélkülözhetetlenek a vámpírfogak, anélkül ne is induljatok útnak. Az öltözék pedig attól függ, hogy régies stílusú, Drakula-szerű megjelenést céloztok meg, vagy a mai modern, gyönyörű és szexis vonalon indultok el. A régi, kissé gótikus stílushoz választhattok egy egyrészes földig érő, fodrokkal és esetleg gallérral ellátott ruhát. A modern vonalon pedig valami bőr cuccot javaslunk, kevésbé hátborzongató, inkább dögös darabokat.

Ha sikerül arc és testfestékeket beszereznetek, akkor smink és a lény kiválasztása terén a határ a csillagos ég. Festhettek magatokra sebeket, vérfoltokat, az arcotokat átalakíthatjátok akár egy csontváz koponyájává. Kereshettek ötleteket a neten, és ne felejtkezzetek el töklámpást kifaragni sem!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!