Arany a szépségápolásban?

Az arany elemi állapotában, vagyis termésaranyként és ércásvány formájában fordul elő a természetben. Az ókortól ismert szépészeti szernek számít, már Kleopátra is használta más ásványokkal és fémekkel együtt.

Napjainkban a nagyobb kozmetikai cégek teszik egyes termékeikbe, leginkább krémekbe és arcpakolásokba. Ez vajon csak egy jó marketingfogás, vagy tényleg bír valamilyen bőrre gyakorolt jótékony hatással a tiszta, 24 karátos arany? Nos, leginkább bőrfiatalító, sejtmegújító, vérkeringés serkentő, gyulladás és pattanás gátló tulajdonságait sorolják fel mellette szóló érvként, valamint hogy arany csillogású lesz tőle a bőr.

Az arany felhasználására épített kozmetikai eljárás Japánból ered. Ennek keretein belül 24 karátos arany lapocskákat helyeznek a bőrre, majd ezekkel együtt elkezdik a bőrt masszírozni, hogy a nemesfém behatoljon a mélyebb rétegekbe is. Ezt követően kis mennyiségű vizet fecskendeznek a kezelésen átesett bőrfelületre, hogy az arany megkösse a vizet a hámsejtek mélyebb rétegeiben, és behatoljon egészen az irharétegig. Magyarországon is ismert az eljárás egy másik fajtája, amikor apró arany szálakat „szőnek” a bőr mélyebb rétegeibe. Ez a módszer egyes állítások szerint 10 évig rugalmasságot és feszességet ad a kezelt területnek. Az eljárástól azt remélik, hogy sikerül kiszorítania a bonyolult plasztikai műtéteket.

A lényeges kérdésekről – mint a mérgezés vagy az allergiás reakciók – a világ orvosai még vitatkoznak, miközben más helyeken már használják is az aranyat nagyobb kozmetikai vállalatok. Ebből kifolyólag a La Prairie cég is piacra dobott egy termékcsaládot, amely kolloidos aranyat tartalmaz. A vállalat tudósai állítják, hogy az arany igenis képes fenntartani a bőr rugalmasságát és erősségét, valamint nyugtató és bőrkisimító hatással is bír. A La Prairie munkásságát követve, nem sokkal később a Mazal is elkészítette az Oro Gold termékcsaládját, mely már nano aranyat és aranyszemcséket is tartalmaz. Hipoallergén, antioxidáns és vérmegújító hatással is bír a cég vezetői szerint. Sőt a szervezet elektromosságát felhasználva úgy viselkedik, mint egy töltő és nagy adag energiát biztosít a szervezetnek.

Az arany fényvisszaverő tulajdonságát felhasználva elvileg selymesen puhává és ragyogóvá teszi az arcbőrt. Fokozza a kollagén termelését, ezáltal a bőr több nedvességet lesz képes megkötni, így rugalmasabbnak és életerősebbnek hat majd. A bőr méregtelenítését is elősegíti, hiszen a nyirokrendszerből képes eltüntetni a káros anyagokat, és tápanyaggal, valamint oxigénnel tölti fel a vérrendszert.

Termékek

A krémek és pakolások mellett megtalálható különböző szemhéjárnyalókban, púderekben vagy korrektorokban. Természetesen főleg a luxus kategóriás dekorkozmetikai termékekben lelhető fel arany a hozzávalók között. Ezek egyébként vízvisszatartó tulajdonságát használják ki a nemesfémnek, ezáltal sminkünk nem fog elkenődni strandolás vagy szaunázás során sem. Ezek a kozmetikumok továbbá eltűntetik a szem alatti ráncokat és az esetleges májfoltokat, pigment hibákat is.

Orvosi felhasználás

Egy kínai onkológus a Mayo Klinikán jó eredményeket ért el a daganatos betegségek arannyal való gyógyításában. A kezelés során a nemesfém nano részecskéi áthatolnak a rákos sejtek falán, és belülről robbantják őket szét. A kemoterápiával szemben ez az eljárás az ép sejteket nem veszélyezteti, de persze még sok évnyi kísérlet előzi meg a konkrét orvosi felhasználását.

Addig is maradnak a dekorkozmetikumok a kísérletezni vágyóknak, hiszen az arany garantált csillogást biztosít a bőrnek, valamint megköti a vizet a szervezetben.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 2 Átlag: 4.5

Szólj hozzá!