A pattanások távoltartása házilag!

Karácsonykor semmiképpen sem akarunk és nem is érünk rá esetleges pattanásainkkal foglalkozni, ezért még időben el kell kezdenünk megelőzésüket. Cikkünkben összeszedtük a leghatékonyabb praktikákat.

 

A nyári napsütésben, melegben egyrészt kevesebb pattanás szokott kijönni, másrészt hamarabb is múlnak el. A téli mínuszokban ezzel szemben többször előfordulnak és sokkal huzamosabb ideig kínoznak minket. Ebben az időszakban a bőr alapvetően is érzékeny és irritált, könnyebben fajul el ez a kínzó bőrprobléma. A pattanások eltüntetésére ugyan nagyon sok házi praktika létezik, azonban mindenkinek más hatásos. A szárazabb bőrre például nem igazán tanácsos teafaolajat vagy fogkrémet kenni, hiszen csak még kellemetlenebb érzést eredményeznek, míg zsírosabb bőrre joghurtot és mézet nem érdemes tenni. Érdemes több természetes módszert kipróbálni és a számunkra leghatásosabbnál megmaradni.

pattanas1

A már említett teafaolaj sokaknál rendkívül hatásos tud lenni a pattanásokkal szemben. Nem csupán azok elmulasztásában, hanem megelőzésében is effektív, ugyanis erősen antibakteriális hatású. Elég belőle egy-két csepp egy kis vízbe, és egy vattakorong segítségével már át is törölgethetjük vele arcunkat, vagy közvetlenül a pattanásokra is tehetjük. A 100%-os teafaolaj egyben erősen szárítja is a bőrt, ezért nem tanácsos túl gyakran alkalmazni. Az ilyen alapanyagú, natúr arckrémek, tonikok ugyancsak kitűnően távol tudják tartani a pattanásokat.

A kamillából készült főzettel szintén felvehetjük a harcot a pattanásokkal, de persze csak langyos állapotban mossuk át vele a problémás területeket. Erősen gyulladáscsökkentő hatású, így a már kissé sebes bőr állapotát is hatékony tudja javítani. Reggel és este alkalmazhatjuk a rizikósabb időszakokban, ha viszont túlzottan szárítaná bőrünket, csökkentsük használatát. A főzetben áztatott kendőket pakolásszerűen is rajtahagyhatjuk arcunkon, hátunkon.

pattanas2

Citrommal szintén valódi csodákat lehet elérni, de ezzel sem érdemes túlzásokba esni. Levét kifacsarva, vízzel elkeverve is hatékony lehet, de akár közvetlenül átmasszírozhatjuk vele arcunkat. A citromból pakolást is lehet készíteni, ha rostokban gazdag levét egy kis doboz natúr joghurttal elkeverjük. Ha van eszközünk, akkor annak segítségével, ha nincsen, akkor pedig kezünkkel gondosan felkenhetjük arcunkra, majd körülbelül negyed óra elteltével bő hideg vízzel öblítsük le. Ezzel nem csupán alaposan megtisztítjuk, tápanyagokat juttatunk bőrünkbe és megnyugtatjuk, hanem keringésünket is felpezsdítjük egy picit.

A fokhagyma sokak számára kellemetlenül erős illattal rendelkezik, azonban kitűnő vírus-, baktérium- és gombaölő. Fertőtlenítő hatásával talán semmi más nem ér fel, mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt. Illata miatt érdemes előre kiválasztani egy hétvégét vagy olyan napot, amikor nem kell mennünk sehová és akkor felvinni a pépesített fokhagyma gerezdeket a problémás területekre közvetlenül. Készíthetünk pakolást belőle, például mézzel elkeverve, bár azt kicsit macerásabb lemosni.

Összességében nincsenek korlátok, bátran lehetünk kreatívak e téren. A pattanások ellen hatásos a fentebb felsoroltakon kívül még a narancs héja és leve, a levendulaolaj, a paradicsom és az élesztő is. Ha reggel netán egy nem kívánatos pattanással ébrednénk, akkor csak összeválogatunk pár hatásos alapanyagot, ami éppen van otthon és végezhetjük is a házi kezelést.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!