Az erős és egészséges körmök titka

Az ápolt kéz és körmök minden esetben nehéz ügynek számítanak. Ha a körmeink éppen nem törtek le, akkor biztosan a körömágybőrrel vannak gondok vagy a felületük nem kellőképpen sima.

Ezek a kis gondok-bajok rengeteg mindentől lehetnek, hiszen különféle vitaminok, ásványi anyagok hiányától kezdve, a túlzottan sok érintkezésig vegyszerekkel ugyancsak befolyásolhatják körmeink épségét.

Az egészséges körmök és az étrend kapcsolata

Első lépésként természetesen érdemes odafigyelni a helyes táplálkozásra, hogy megfelelő mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal lássuk el szervezetünket és ezáltal körmeinket is. Ez az étkezési szokások miatt egyénenként eltérő lehet, hiszen akik sok citrusfélét esznek nap közben, azoknak C-vitamin szintjük bizonyára rendben van, míg akik egyéb gyümölcs és zöldségféléket preferálnak, azok másban nem szenvednek hiányt. Mindenkinek magának kell tehát úgy kialakítania étrendjét, hogy az teljes körűen fedje szervezetének szükségleteit. Amennyiben erre nincs módunk, akkor fordulhatunk táplálék kiegészítőkhöz is. Körmeink esetében például vannak kifejezetten annak egészségére irányuló készítmények, de ezek általában csak a kúra ideje alatt hatásosak. Az E- és D-vitamin, a vas és a folsav mindenféleképpen elsődleges fontossággal bírnak az egészséges körmök szempontjából.

 

Az érdes felületű körmök okai

Az érdes, nem egyenletes felületű körmök többnyire a rossz vérkeringésből adódnak. Ennek kiváltó oka lehet például a vashiány vagy az alacsony vérnyomás. Utóbbit hideg-meleg váltózuhannyal, rendszeres testmozgással helyreállíthatjuk. A vashiány már összetettebb kérdés, hiszen az önmagában nem egy betegség, hanem valaminek a tünete. Ha csak valami átmeneti tényezőtől van vashiányunk, akkor az vasat tartalmazó készítmények szedésével megoldható, de ha valamilyen felszívódási zavar, esetleg helytelen táplálkozás áll a háttérben, akkor a vaspótló csak átmenetileg tudja megszüntetni a problémát.

A körmök töredezettsége ellen

A táplálkozáson túl rengeteg aprósággal is sokat tehetünk azért, hogy körmeink ne puhuljanak el. Például ne használjuk őket nagyobb erő kifejtésére, mint dobozos üdítők kinyitására, vagy valami kis maszat lekaparására. A legtöbb esetben ugyebár ilyenkor szokott letörni körmünk, amit jó lenne megelőzni. Nyúljunk a nyitófül alá valamilyen evőeszközzel, és a koszt is inkább szivaccsal súroljuk le. Amennyiben sokat mosogatunk forró vízben, ugyancsak tönkremehetnek körmeink. Ennek elkerülése végett használjunk gumikesztyűt, így közvetlenül nem fogunk érintkezni a mosogatószerrel és nem is fogja átáztatni körmeinket a víz.

A körömágybőr épségére a legegyszerűbb megoldás az, ha valami erre alkalmatos készítménnyel ápoljuk. Persze fontos, hogy ne csak kampányszerűen tegyük ezt, amikor már nagy a baj, hanem rendszeresen. Ha kezünk is hajlamos a kiszáradásra, akkor egyúttal azt is hidratáljuk valamilyen kézkrémmel. Amennyiben gyakran elfelejtkezünk erről, iktassuk be a nap egy olyan időpontjára, amikor nyugodtabbak vagyunk, oda tudunk figyelni picit önmagunkra. Ez lehet akár reggel vagy este, de az biztos, hogy kevesebbszer fogjuk kihagyni a napi hidratálást, hiszen bizonyos idő után „berögzült” szokássá válhat.

Törékenyebb körmök esetén nem szabad megnöveszteni a körmöket túl hosszúra, hiszen végük elvékonyodik, majd letörik. Ezenfelül érdemesebb reszelni, mint vágni, mert az némileg javít a körmök állapotán. Amennyiben felületük nagyon érdes, esetleg egy kis polírozással megoldható ez az esztétikai probléma, azonban ha túlzottan vékonnyá válnak a körmök, nagyobb gondot tudunk okozni, mint ami eredetileg volt. Esetleg tanácsosabb körömerősítő lakkot kenni rá, amitől egyenletesebbé válhat a felület.

Az erős és egészséges körmök elérése tehát egy eléggé összetett feladat, ám ha beiktatjuk a napi rutinba az ápolásukhoz szükséges tevékenységeket, akkor tartós eredményeket érhetünk el.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!