A cukorbetegség fajtái, tünetei és kezelése

A cukorbetegség egyre több embert érint napjainkban. Kialakulásának kockázatát sok minden növelheti, ami egyben azt is jelenti, hogy azok ismeretével megelőzhető lenne.

Kockázati tényezők

Az elhízás, a mozgásszegény életmód, az emelkedett vérzsírszint, bizonyos gyógyszerek huzamosabb ideig való szedése (szteroidok, fogamzásgátlók), genetikai rendellenességek, pajzsmirigy betegségek, hormonháztartással és hasnyálmiriggyel kapcsolatos problémák növelik a cukorbetegség valamely típusának kialakulását. A folyamatosan fennálló stressz szintén felgyorsíthatja a cukorbetegség felé vezető utat. Az örökletes tényezőkön természetesen nem áll módunkban változtatni, azonban helyes táplálkozással és megfelelő folyadékbevitellel nagy eséllyel elkerülhetjük a cukorbetegség kialakulását. Ha belegondolunk, akkor még mindig jobb picit visszafogni az édességek és kiadósabb ételek fogyasztását, mintha aztán teljesen száműzni kéne őket étrendünkből.

Típusai

Az 1. típusú cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy sejtjei pusztulni kezdenek, melynek következtében a szervezet nem tud inzulint előállítani. Az inzulintermelődés fokozatos csökkenésnek indul, és ez a folyamat, akár évekig elhúzódhat, mígnem teljes inzulinhiánnyal végződik. Ez inzulinterápiával és diétával kezelhető, azonban a különféle szövődmények kialakulása végett rendszeres kontrollt igényel.

A 2-es típusú cukorbetegség középpontjában az inzulinrezisztencia áll. Ez esetben nagyon ritkán alakul ki teljes inzulinhiány, viszont elégtelen mennyiségű inzulin előállítására képes a hasnyálmirigy. Jellemző a magas vérnyomás, koleszterin- és trigliceridszint is, melyek így együttesen az érelmeszesedés kockázatát szintén súlyosan növelik. Ez esetben diétára, gyógyszeres kezelésre van szükség elsődlegesen, és természetesen kontrollvizsgálatokra.

Tünetei

Akiknél még nem diagnosztizáltak cukorbetegséget, azoknak érdemes évente laborvizsgálatot csináltatni, mely segíthet e betegség korai felismerésében. Az emelkedett éhgyomri vércukorszint és a vizeletből kimutatható cukor esetén ajánlatos terheléses cukorvizsgálatot végeztetni. Ez nem túl kellemes, hiszen éhgyomorra cukros-vizes oldatot itatnak meg a lehetséges beteggel, majd bizonyos időközönként vért vesznek tőle, általában összesen hat alkalommal. A vizsgálat pontos képet ad arról, hogy a szervezet hogyan bontja le a cukrot, hiszen a vércukorszint mellett a termelt inzulint is mérik. Előtte 8 órával nem szabad enni, dohányozni, illetve a szedett gyógyszereket is sok esetben mellőzni kell. A cukorbetegség jellegzetes tünetei közé sorolható még a gyakori vizelés, illetve korábban nem észlelt, gyakran csillapíthatatlannak tűnő szomjúságérzet, és ehhez mérten nagy mennyiségű folyadékfogyasztás (akár napi 4 liter). Az éhségérzet is fokozódik azonban fogyás tapasztalható, emellett fáradékonyság ugyancsak jelentkezhet. Bőrviszketés, látásromlás, kéz- és lábzsibbadás, bőrfertőzések és ínybetegségek szintén kialakulhatnak.

Diéta

A cukorbetegeknek nem csupán arra kell odafigyelniük, hogy cukrot tartalmazó élelmiszereket ne egyenek, hanem a bevitt szénhidrátok mennyiségét és minőségét is nézniük kell. Mindemellett a fehérjék és zsírok bevitelét is korlátozni ajánlatos. Előtérbe kerül az ételek glikémiás indexe, mely glükózzá való lebontásuk sebességét jelzi. A kialakított diétás étrend a napi szinten végzett mozgástól, a testsúlytól és magasságtól is függ, egyénenként teljesen személyre szabott.

Időnként felröppenek olyan hírek, miszerint a cukorbetegség gyógyítható lesz, azonban annyi biztos, hogy napjainkban még nem lehet „kilábalni belőle”. Akinél egyszer diagnosztizálják az élete végéig diétára, és az 1-es típusú cukorbetegség esetén inzulinterápiára szorul, melyek igen csak megnehezíthetik a hétköznapokat. Ebből kifolyólag fontos, hogy ha még nem vagyunk cukorbetegek, tisztában legyünk azzal, hogyan előzhetjük meg, illetve tudjuk, miként segíthetünk annak, aki szenved tőle. A cukrot magát sok mindennel helyettesíthetjük már, így ha tudjuk, hogy cukorbeteg vendég érkezik hozzánk, könnyedén kedveskedhetünk neki olyan édességgel, amely alacsony glikémiás indexű hozzávalókból készül.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!