A leggyakrabban allergiát okozó ételek

Napjainkban egyre nagyobb a különféle allergiában szenvedő emberek száma a világon. Kellemetlen tüneteket nem csak növények válthatnak ki, hanem különféle ételek is. Lássuk, mely élelmiszerek okoznak leginkább allergiát!

Tojás

Ez az allergia hazánk lakosságának körülbelül 1%-át érinti. A tojás allergiában szenvedők érzékenyek a tyúktojásra, vagy annak valamely összetevőjére. Ezen allergia tünetei megegyeznek bármely más allergia tüneteivel. Ilyen például a hasmenés, száj körüli zsibbadás, bőrviszketés.

Földimogyoró

A szalicilátok, melyek a földimogyoróban találhatóak meg, szintén allergiás tüneteket válhatnak ki az arra érzékenyeknél. Kiütés, fulladás, bőrviszketés, ezen tünetek a legjellemzőbbek földimogyoró allergia megléte esetén. Manapság számos étel összetevői között megtalálható a mogyoró, ezért igen nehéz elkerülni. Súlyos esetben az allergiásoknál anafilaxiás sokk is kialakulhat.

Eper

Talán a legtöbb ember azt várja, hogy megérjen a kertben ez az ínycsiklandó gyümölcs. Sajnálatos módon azonban az eper sokaknál allergiát okoz. Fogyasztása után antihisztamin szabadul fel, ezáltal csalánkiütések jelennek meg az erre érzékenyek bőrén. Ha allergiás vagy az eperre jobb elkerülni a fogyasztását is, de a valamilyen szinten epret tartalmazó kozmetikumokat is.

Hal

A különböző halfélék igen komoly reakciókat válthatnak. A tüneteket az állat húsában lévő fehérje váltja ki. A hasmenés, a bőrviszketés és a hányinger a legjellemzőbb tünetek, de súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy megduzzad a nyelv és a torok. Elmondható azonban, hogy a halallergia nem jellemző Magyarországon.

Kagylófélék

Az allergia ezen típusa egyaránt érinti a gyerekeket és felnőtteket is. A tünetek az étel elfogyasztása után 2, de akár 24 órával is jelentkezhetnek. A kellemetlenségek érinthetik a bőrt, de okozhatnak gyomorbántalmakat és légzési problémákat is.

Szója

Ez a termék a vegetáriánusok körében igen kedvelt, hiszen számukra ez remek húspótlék. Azonban vannak olyan összetevői melyek allergiát okozhatnak. Akárcsak a mogyoró, a szója is sok élelmiszerben megtalálható, ezért ha érzékeny vagy valamely összetevőjére jobb kerülni a mélyhűtött és az előre panírozott termékeket.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!