Fog-és szájápolás

Egy meglepő statisztika szerint egy átlag felnőtt ember évente egy fogkefét és két tubus fogkrémet használ el. Ilyen adatok ismeretében nem csoda, ha a páciens már csak akkor fordul orvoshoz, amikor nagy a baj. Fontos a rendszeres ellenőrzés. Lássuk, hogy mi állhat a fogfájás mögött.

Az első lehetséges ok a fogszuvasodás, a zománc sérülése. Ez egy lassú folyamat, mely során áttörik a zománcréteg, ami a hideg vagy-meleg ételek, italok fogyasztása során fellépő éles fájdalomhoz vezet. Ennek hátterében a fogfelszínen megtelepedő romboló baktériumok állnak, melyek savtermelése kioldja a kalciumot a fogból. Súlyosabbra fordulhat a helyzet, ha az üregképződés eléri a fog belső állományát, a dentint is. Abban az esetben pedig, ha a szuvasodás elér az idegekhez a fájdalom hirtelen sokkal erősebb lesz, amit nem csak a hideg-meleg ételek fogyasztásakor érezhetünk. Ha gyulladt a fog, a fogbelet határoló merev fal nem tud tágulni, ezért megnő a nyomás, és a folytonosan nyomott idegek okozzák a folytonos, feszítő érzést. Ha még ilyenkor se fordulunk orvoshoz a fog elhalhat és befertőződhet a foggyökércsúcs. A gyulladás legrosszabb esetben tályogot is eredményezhet, ilyenkor viszont már kötelező fogorvoshoz menni hiszen a felgyűlt gennyet csak így lehet eltávolítani.

A második ok az ínygyulladás. Ennek a legelső jele a fogmosáskor jelentkező vérzés, majd a vörösség, valamint a rossz lehelet. Ha bármely tünetet tapasztalod azonnal fordulj orvoshoz, nem érdemes megvárni ilyen esetekben a fájdalom jelentkezését. Ha az ínygyulladás huzamosabb ideig fennáll, áttevődhet a fog tartószöveteire, ezután kialakul a fogágybetegség, ami végső soron a fog elvesztéséhez is vezethet. Az ínygyulladást okozhatja hormonális probléma, rosszul záródó tömések. A plakk az a réteg, amely a fogra telepedve ideális környezetet ad a baktériumok megtelepedéséhez. Ezért különösen is fontos a napi többszöri alapos fogmosás.

Mit lehet tenni?

Szokták mondani, hogy a legjobb védekezés a támadás. Az emberek többsége nem tudja, hogyan is kell alaposan és pontosan fogat mosni. Fontos, hogy már gyerekkorban, az első tejfogak megjelenésekor is adjunk fogkefét gyermekünk kezébe és hogy megszerettessük vele a fogmosást. Vannak olyan területek, melyek fogkefével elérhetetlenek, ezért fontos a fogselyem és a fogköztisztító kefe használatának elsajátítása. A szájvizek alkalmazása is ajánlott. Vannak amelyek a kellemetlen leheletet semlegesítik, vannak amelyek antibakteriális hatásúak, valamint vannak olyanok is, amelyeket kifejezetten valamely fogbetegség esetén érdemes használni huzamosabb ideig. A legfontosabb dolog, amit valóban tehetünk a probléma felismerése és kezelése még a nagyobb baj bekövetkezte előtt.

Az időben felismert problémákat nagyon hatékonyan tudja a szakorvos gyógyítani, kezelni. Fordulj orvoshoz még a probléma kialakulása előtt!

Szólj hozzá!