Házi praktikák I. – A házi szappanok

Napjainkban egyre jobban kezdenek elterjedni a házi praktikák, melyek révén természetes összetevőkből állíthatunk elő saját gyártású termékeket.

 

Sokszor, ha rápillantunk egy-egy termék összetételére nem tudjuk, hogy mit is tartalmaz, ezáltal fokozatosan növekszik az érdeklődés a „kézműves” kozmetikumok iránt is. Ezek közül kiemelném most a házi szappanokat.

Először is kezdjük az összetevőkkel. Rengetegféle hozzávalóból válogathatunk attól függően, hogy milyen szappant szeretnénk készíteni. Egyik alapvető hozzávaló a folyadék, mely a leggyakrabban víz, de használható erre a célra ízesítetlen tea vagy tej is. Folyadékra azért van szükség, hogy fel tudjuk oldani a nátronlúgot.

Ha már így szóba került a nátronlúg, ez a második alapvető hozzávaló. A nátronlúg tulajdonképpen nátrium-hidroxid. Ennek a kémiai kötése nagyon labilis, ezért igen gyorsan lép reakcióba a különféle folyadékokkal. A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátronlúg használatos.

Harmadik alapvető hozzávalóknak tekinthetjük a zsírokat. Ezek lehetnek állati vagy növényi eredetűek is, mint például a kókuszolaj, pálmaolaj, olívaolaj. Nagyon sokféle zsír vagy olaj használható, csak azt kell szem előtt tartani, hogy mindegyik más és más tulajdonsággal ruházza fel a szappanokat.

A három alaphozzávalón kívül még rengeteg dologgal tehetjük hasznosabbá a házi szappant. Illatosíthatjuk illóolajokkal vagy különféle parfüm aromákkal is, de arra figyeljünk, hogy a szappanokhoz csak tesztelt 100%-os anyagokat használjunk, mert a nem megfelelő, olcsó kémiai anyagok irritációt okozhatnak. A házi szappanok színezésére sose használjunk festékeket vagy színezőket, hanem inkább válasszuk a természetes színezőanyagokat, mint például: algát, kakaót, hennát, kurkumát vagy bármely más növényi színanyagot. Ha nem esztétikai szempontokat tarunk szem előtt, akkor bármely gyógynövényt is felhasználhatjuk. Gyógynövényekkel a szappanoknak még gyógyhatásuk is lesz.

Mielőtt bárki hozzákezdene az otthoni szappangyártáshoz, mindenképpen körültekintően és alaposan nézzen utána a biztonsági szabályoknak. A nátronlúg veszélyes anyag, amely a folyadék hőmérsékletét is megemeli akár 80°C fölé, tehát ha nem körültekintően bánunk vele, súlyos sérüléseket szerezhetünk!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!