Természetes összetevőkből készült kozmetikumok

Légszennyezettség, mesterséges alapanyagú élelmiszerek és kozmetikumok: ezek a témák napjainkban sajnos rendkívül aktuálisak.

Ebben az egyre csak rohanó világban sokszor már nem is tudunk odafigyelni arra, hogy hány felől érnek minket ilyen jellegű káros hatások, így ebben a cikkünkben erre vonatkozólag igyekeztünk hasznos tanácsokat összegyűjteni.

Kezdjük például a hiper- és szupermarketekben kapható, gusztusosan csomagolt, tartósított élelmiszerek zömével, melyek ki tudja, pontosan milyen folyamatokon mennek keresztül és miféle alapanyagokból tevődnek össze. Aztán ott vannak a gyártásuk során vegyszerekkel kezelt szőnyegek, melyek megvásárlásukat követően otthonunk beltéri levegőjébe párolognak ki folyamatosan. A mesterséges illatanyagokkal teli, azonnali hatást eredményező kozmetikai csodakészítményekről pedig ne is beszéljünk.

Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a mai világban rendkívül nehéz védekezni az egészségre gyakorolt káros hatások ellen, melyek mindennapjaink során fellépnek. Szerencsére vannak, melyeket elkerülhetünk, de előfordulnak olyanok is, amelyek ellen nem tudjuk megóvni magunkat. Pontosan emiatt kell észnél lennünk, nem pedig legyinteni egyet, azt gondolva, „ha nem tudom teljesen megvédeni egészségem, akkor nincs is értelme az egésznek”. Egészségünk érdekében igenis meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, és ennek nem csupán egy egyszeri cselekedetben kell megnyilvánulnia, hanem életmódunk szinte teljes megváltoztatásában.

Az egyik legfontosabb módosítás, melyet végre kell hajtanunk, az a mindennap használatos kozmetikai termékek lecserélése természetes összetevőkből készült termékekre. Gondoljunk csak bele, milyen sok káros anyagot juttatunk alkalmazásukkal szervezetünkbe, pedig milyen egyszerűen megoldható ez a probléma. Nem csupán az exkluzív szépészeti készítményektől kell tartanunk, hiszen a tusfürdők, habfürdők, szappanok és samponok is elegendőek testünk naponta történő mérgezésére.

A tartósítószerekkel, színezékekkel, mesterséges illatanyagokkal „gazdagított” termékek semmiféle jóval nem kecsegtetnek. Persze felmerül az allergia kérdése is, hiszen természetes összetevőkre (például gyümölcsökre, gyógynövényekre) ugyancsak lehetünk érzékenyek, de az ilyen natúr kozmetikumok terén is hatalmas választék áll már rendelkezésünkre, így biztosan találunk olyat, amelyre nem vagyunk allergiásak.

Aloe Vera

A kozmetikumok természetes összetevői tehát igen széles skálán mozognak, ismerkedjünk meg most néhánnyal, melyek kiemelkedően pozitív hatásokkal rendelkeznek. Kezdjük a már jól ismert Aloe Vera elnevezésű növénnyel, melynek leveleiben található gélt hasznosítják a kozmetikai készítményekben. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, így nagyban hozzájárul az egészséges bőrfelület kialakításához.

Áfonya

Sok készítményben jelenik meg például az áfonya, de nem mesterséges illatanyagként, hanem értékes hatóanyagként. Ez az egyébként rendkívül savanyú gyümölcs magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, gyulladáscsökkentő és antioxidáns is egyben. A bőrt hidratálja és egyben élénkíti.

Shea vaj

A shea vaj szintén gyakran használt a natúr kozmetikumok terén, ugyanis ez a növényi zsiradék a bőr számára igen hasznos A, E és F vitamint tartalmaz, illetve antioxidáns hatású. A bőrirritáció enyhítése mellett a ráncokat is csökkenti, valamint kiváló bőrápoló. A levendulaolaj is gyakran feltűnő alkotóelem, hiszen rengeteg pozitív hatással bír. Többek között enyhíti az ekcémás tüneteket, antibakteriális hatású, így csökkenti a pattanásokat, és alapvetően megnyugtatja a bőrt és az idegeket.

Akár több száz oldalon keresztül sorolhatnánk a különféle természetes összetevőket és pozitív hatásaikat, hiszen igen hosszú a lista. Jelen esetben azonban úgy gondoljuk, nem szavakra, hanem tettekre van szükség, így szerkesztőségünk példát mutatva kiválaszt egy natúr kozmetikai készítményeket gyártó céget, és kipróbálja bizonyos termékeit. Tapasztalatainkat következő cikkünkben osztjuk meg veletek, hátha titeket is ösztönözni tudunk arra, hogy némi változtatást hozzatok életetekbe.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!