Hogyan működik a már gyógyszertárakban is beszerezhető koronavírus gyorsteszt?

Az enyhítések és a jó idő beköszöntével szeretnénk megszabadulni a már lassan másfél éve zajló vírushelyzet által okozott bizonytalanságtól. Odafigyelünk egymásra és magunkra is, mégis folyamatosan nyomasztó hangulatot generál a szűnni nem akaró bezártság érzet. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy átestünk-e a fertőzésen, viszont szeretnék megtudni, a már gyógyszertárakban és COVID-19 teszteket forgalmazó webshopokban is könnyedén beszerezhető koronavírus gyorstesztek állhatnak rendelkezésünkre.

A koronavírus antitest gyorstesztek a tünetmentesen átesett embereknek és a fertőzésen korábban igazoltan átesett, még természetes védettséget élvező személyeknek nyújthat segítséget. Az ellenanyag gyorsteszt a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki (nem magát a vírust), így azoknak az esetében, akik a betegség korai szakaszában vannak (kb. 5-8. nap) és nem alakult ki még az immunválasz a szervezetükben, nem mutat eredményt. Amennyiben tüneteket észlelünk magunkon, és ezek már legalább 13 napja fennállnak, a COVID-19 otthoni gyorsteszt az esetek többségében pozitív eredményt fog mutatni. Az a személy, aki tüneteket tapasztal, viszont a gyorstesztje negatív lett még hordozója lehet a betegségnek. A gyorsteszt nem csak a már lezajlott fertőzést, hanem az oltottak védettségét is képes ezáltal kimutatni.  

Az antitest-kimutatáson alapuló tesztet felnőtteken és felnőtt felügyelet mellett gyermekeken is elvégezhetjük. Az ujjbegyünk megszúrásával kapott vérminta segítségével tudjuk elvégezni a tesztet, amely 10 perc alatt mutatja az eredményt. A gyorsteszt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jóváhagyásával került forgalomba.

Pozitív eredmény esetén azonnal forduljon háziorvosához!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5