Hogyan óvjuk bőrünket a káros napsugaraktól?

Mindenki tudja milyen, amikor a nagy forróságot leginkább csak otthon a hűvös szobában vagy a strandon, vízparton lehet elviselni.

A tévés és rádiós híradások szerint délelőtt 10 és délután 2 óra között nem tanácsos a szabadban tartózkodni. Ha feltétlenül szükséges, akkor mindenképpen tegyük meg a szükséges intézkedéseket egészségünk érdekében. Ahhoz, hogy elkerüljük a leégést szükségünk lesz egy megfelelő napvédő szerre. A polcokon tucatjaival sorakoznak a különböző faktorszámú termékek, de hogy ki tudjuk választani a számunkra legideálisabbat itt egy kis segítség.

Köztudott, hogy az emberi bőrnek van egy saját védelmi rendszere, amely a káros napsugárzástól véd meg. Nagyjából 20 percet tölthetünk el a napon anélkül, hogy leégnénk, természetesen ez a szám bőrtípus függő! A fényvédő faktor azt határozza meg, hogy az adott naptejet használva mennyivel tovább tartózkodhatunk a szabadban leégés nélkül. Például, ha valaki 6-os faktorszámú naptejet használ- és feltételezzük, hogy áltag 20 percig nem ég le – 6×20 percig védett. A szakértők szerint a 20-as, és annál nagyobb faktorszámú naptejek már biztos védelmet nyújtanak bőrünk számára! Fontos tudni, hogy a gyerekek bőre sokkal vékonyabb és érzékenyebb, emiatt fokozottan hajlamosak a leégésre. Nekik különleges védelemre van szükségük! Már a májusi, júniusi napsugarak is komolyan veszélyeztetik a kicsiket, ezért célszerű a délutáni séták és játszóterezések alkalmával is magunkkal vinni a fényvédőt!

Naptej

A krémek általában zsírosabbak, de ellenállóbbak a vízzel szemben, a fürdés után azonban hatékonyságuk gyorsan csökken, ezért mindig újabb adagot kell felvinni a bőrre. A naptejek folyékonyabbak és könnyebben beszívódnak a bőrbe. A naptejek, spray-k és krémek közötti különbség leginkább a külsőségekben jelenik meg, a színes csomagolás vonzóbbá teszi a terméket. Léteznek színes napozó termékek, amelyek kifejezetten gyerekeknek készültek. Ennek köszönhetően figyelemmel lehet kísérni, hogy milyen mértékben kezd lekopni és elveszíteni hatékonyságát. A kicsiket óvni kell a közvetlen napsugárzástól is, ezért érdemes rájuk adni egy vékony pólót és egy sapkát is.

Akár gyermek számára, akár saját magunknak vásárolunk napvédőt, érdemes a drágább terméket választani, mert általában ezeknek magasabb a minőségük és hatékonyabban védenek. A legtöbbjük “teljes körű védelmet” ígér, de sajnos ez a legtöbb esetben nem valósul meg, tehát inkább olvassuk el a tudnivalókat a polcon található összes termékről, hogy biztosan a legmegfelelőbbet válasszuk. Szánjuk rá pénzt ezekre a napvédőkre, hogy egy strandolással töltött nap után a tükörbe nézve ne egy rák nézzen vissza ránk a tükörből!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!