A tea és jótékony hatásai

A meghitt teázások télen élik igazán szezonjukat, hiszen remekül felmelegítik a testet és lelket egyaránt. Számtalan ízben kaphatóak, mindenkinek más kedvence van és amellett, hogy finomak még egészségesek is.

A tea jótékony hatásai

A teák leginkább antioxidáns hatásukról ismeretesek polifenol és flavonoid tartalmuknak köszönhetően. E tekintetben a zöld tea vezeti a sort, de nem sokkal marad le tőle a fekete tea sem. Az antioxidánsokról és ezáltal a teákról tudni kell, hogy megakadályozzák a szabadgyökök negatív hatásait, mint például a szív- és érrendszeri vagy daganatos betegségeket. Ezek mellett az ízületi gyulladások és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is csökkentik. A tea nagy mennyiségű káliumot, kalciumot és fluort tartalmaz, így megakadályozhatja a csontritkulás kialakulását vagy enyhíthet annak súlyosságán. Érdekes módon sokkal egészségesebb folyadék, mint a víz, ugyanis az erek tágabbak lesznek tőle, és a véráramlás is szabályozottabbá válik.

A teafogyasztás továbbá csökkenti a koleszterinszintet és meggátolja a magas vérnyomás kialakulását. Katekinek is fellelhetőek benne, melynek révén a tea antibakteriális hatással is bír, tehát megakadályozza a fogszuvasodást, illetve az emésztőrendszeri fertőzések elmulasztásában is segíthet. Nem elhanyagolható a tea élénkítő hatása sem koffein tartalmából kifolyólag, így késő délutántól kezdve már nem ajánlatos fogyasztani, mert alvászavarokhoz vezethet. Negatívumként talán annyi róható fel, hogy gátolja a vas felszívódását, így vashiányban szenvedőknek kerülniük kell, de az étkezések előtt és után egy órával semmiképpen sem fogyaszthatják.

Mire figyeljünk?

Azt nagyon fontos tudni, hogy a teák akkor tudják nyújtani ezeket a hatásaikat, ha nem édesítve isszuk őket. Teljesen mindegy, hogy mézzel, cukorral vagy édesítőszerrel fogyasztjuk, valójában mindegyik káros egy bizonyos szinten. A méz ugyan sok pozitívummal rendelkezik, azonban nagyon magas a glikémiás indexe, azaz hirtelen bontja le a szervezet glükózzá, pillanatok alatt megemelve a vércukorszintet és az inzulin termelést. A gyakori mézfogyasztás végeredményben akár a cukorbetegség valamely fajtájának kialakulásához is vezethet. A teák pozitív hatásait csak rendszeres fogyasztásuk mellett, „ízesítetlenül” érhetjük el. Valójában teljesen felesleges megédesíteni, hiszen a tea önmagában is rendelkezik valamilyen ízzel, és idővel hozzá lehet szokni, ha eleinte kellemetlennek is tartjuk. Részesítsük előnyben a zöld, vörös és fehér teát, a gyümölcsteákat, illetve a gyógyteákat. A gyógyteák esetében persze nem szabad túlzásokba esni, hiszen némelyik emésztést serkentő vagy éppen nyugtató hatással bír, melyek megnehezíthetik a mindennapi tevékenységek elvégzését.

Télen mindennél jobban tud esni egy forró ital, azonban arra is vigyáznunk kell, hogy a tűzforró folyadék nem tesz jót testünknek. Mindig várjuk meg, hogy a tea langyossá váljon, még akkor is, ha bírjuk a nagyon meleg folyadékokat. Frissen facsart citromlevet adhatunk a teához, de ezt sem tehetjük bele még tűzforró állapotban. Arra is érdemes odafigyelni, hogy reggel éhgyomorra nem ajánlott rendszeresen fogyasztani, ugyanis csersav tartalma révén könnyedén okozhat gyomorpanaszokat.

Egy kellemes tea elfogyasztása egy jó film, könyv vagy barát társaságában nem csupán testünknek, hanem lelkünknek, szellemünknek is pozitívumokat tartogat. Ha odafigyelünk pár apróságra, akkor nem csupán élvezetes, hanem egészséges szokássá is kinőheti magát a teafogyasztás.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!