Q10-koenzim: Regenerálj gyorsabban természetes antioxidánssal

Azok számára közületek, akik rendszeresen fogyasztanak táplálékkiegészítőket, akár az erősítő edzés, aerob aktivitások vagy az egészséges életmód általános részeként, a „Q10-koenzim“ fogalma nem teljesen ismeretlen, valószínűleg legalább már valamit hallottak róla. Egyesek azt gondolhatják, és ezt főleg a médiareklámok alapján, hogy az idősebb embereket érinti, de nem is volt olyan régen hogy hasonló nézet terjedt el a halolajról, és láthatjuk, hogy a valóság egészen máshol van.

Miért fontos a Q10-koenzim, és miért érdemes legalább megfontolnod a használatát?

Q10-koenzimet először Fred Crane írta le 1957-ben. Kulcsfontosságú hatásai az energia, kitartás, a belső szervek jó állapotának fenntartása, az immunrendszer működése, stb. növelésében rejlenek. Ezen anyag legfontosabb természetes forrásának tekinthetők a halak, mindenekelőtt a szardínia és makréla, de elegendő mennyiségben megtaláljuk a marhahúsban és különböző diófélékben is.

Sejtjeinknek mindennap szükségük van erre a koenzimre – ugyanis nagyon erős antioxidánsnak tartják, amely lehetővé teszi a sejtek mitokondriumainak (a sejtek energia-anyagcserét szabályozó része) sikeresen harcolni az úgyn. szabad gyökök ellen. Nélküle valószínűleg előbb-utóbb eltűnnének a sejthalálnak nevezett szabályozott folyamatban. Elegendő mennyiségű egészséges és jól működő sejt kulcsfontosságú nemcsak a normális életmódot folytató embernek, de elsősorban az aktív, rendszeresen sportoló egyének számára, akik vagy aerob tevékenység keretén belül jobb eredmények elérésére törekszenek, vagy esetleg az izomtömeg növelésére. A szabad gyökökkel szembeni ellenálló képesség mellett a Q10-koenzim más folyamatokban is érvényesül – elégtelen mennyisége a vérnyomás fokozatos növekedéséhez és szív- és érrendszeri megbetegedések széles spektrumának kialakulásához, gyomor- vagy vékonybél fekélyhez és migrénhez vezethet. 

AQ10-koenzim két formában fordul elő – ubikinon és ubikinol. Az ubikinon ismertebb, különösen amiatt, hogy nagyobb mennyiségekben kerül forgalomba. Egy teljesen oxidált koenzimformát képvisel, amely a testben ubikinollá metabolizálódik. Az ubikinol éppen ellenkezőleg, antioxidált formát képvisel. Ha megvásárolod a Q10-et tartalmazó készítmények egyikét és a csomagolásban nem találod a közelebbi specifikációt, akkor a legnagyobb valószínűséggel ubikinonról lesz szó. Másrészt, annak a ténynek köszönhetően, hogy az emberi test egyes enzimjeinek tevékenysége az életkor előrehaladásával csökken, az ubikinon metabolizációja ubikinollá úgyszintén legyengülEzért, ha már elérted a negyvenéves kort, tanácsos elgondolkodni az ubikinol megvásárlásán. 

Most lehetséges azt kérdezed, hogy a koenzim melyik formáját fogyaszd. A tudományos közösség egyetért abban, hogy bármelyiket is választod, a hatásukból egyaránt jól profitálsz, de a legnagyobb hatást úgy érheted el, ha kombinálva fogyasztod mindkét formát egyszerre. Természetesen figyelmesen kell követni az adagolást, különösen egyidejű alkalmazás esetén. Különösen légy óvatos abban az esetben, ha a vér koleszterinszintjét csökkentő hipolipidémiás gyógyszerek valamelyikét szeded (a leggyakrabban alkalmazottak közétartozik az úgyn. sztatinok csoportja), és először konzultálj az orvosoddal. Ha 35 évesnél fiatalabb vagy, ajánlott naponta egyszeri alkalommal 100 – 200 milligramm ubikinont fogyasztani. E korhatár elérése után javasoljuk előnyben részesíteni az ubikinolt 100 milligramm napi egyszeri adagban. 

Webshopunkon egészséges ételeket, étrendkiegészítőket is találsz.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!