Együtt vagy külön?

A jelenlegi statisztikai adatokat figyelembe véve tíz házasságra hat válás jut. Cikkünkben ennek a magas aránynak az okát próbáljuk megfejteni.

Kezdjük azzal, hogy sokan sajnos eleve úgy „vágnak” bele egy házasságba, hogy „ha nem tetszik, akkor elválok és keresek mást”. Nem gondolkodnak előre, hogy milyen mértékű érzelmi és anyagi vonzata lehet egy elhúzódó pereskedésnek, különösen akkor, ha még gyermek is született.

Párkapcsolati problémák megoldása

Minden házasságban vannak megoldásra váró problémák, ám valamiért csak egy kisebb százaléknak sikerül helyrehozni őket. Magyarországon a két leggyakoribb váló ok a hűtlenség és az alkoholizmus. Akármennyire is helytelen általánosítani, mégis ki kell mondanunk, hogy a legtöbb esetben a nő a megcsalt fél. Ez miért van így? Részben mi magunk vagyunk az okai annak, hogy házastársunk másnál keresi azt, amit mi nem tudunk megadni neki. Az persze kérdéses, hogy valóban nem tudjuk megadni, vagy egyszerűen csak izgalmasabb és könnyebb mástól megszerezni. Minden kapcsolatban nagyon fontos a kölcsönös kommunikáció, és ilyenkor tényleg mindenről beszélni kell.

Amikor két ember összeházasodik, azzal vállalják azt, hogy szeretni, tisztelni és támogatni fogják egymást. Mindenki ismeri azt a közhelynek tetsző kijelentést, hogy “hűséget fogadtam nem vakságot”. A férfiak állítólag ösztönüknél fogva nézik meg a hölgyeket, bár ez kissé érdekes elmélet. Ahogy nem minden házasság végződik válással, úgy nem minden (heteroszexuális) férfi érez leküzdhetetlen késztetést arra, hogy szemével levetkőztessen egy lányt. Az tény, hogy manapság pont a nők egy közönséges csoportja ad okot arra, hogy végigmérjék őket, de nem mindenki. Persze nem kell zubbonyban kimennünk az utcára, de tartsuk be legalább az alapvető etikett szabályokat, és öltözzünk fel az évszaknak megfelelően.

Párkapcsolati problémák háttere

A másik ok, ami a megcsaláshoz vezethet, a kommunikáció hiányában vagy éppen túlzott meglétében keresendő. Tetszik vagy sem, párunkat nem feltétlenül érdekli a divat, a munkahelyi történések, és a gyermeknevelés kérdésének javarészét is nekünk ítélik. Talán nem is vesszük észre az összefüggést, de sok férfi sajnos épp azért választ olyan hobbit vagy munkát, ami távol tartja otthonról, mert elege van a nő „hisztizéseiből”. A férfiaknak bőven elegendő, ha a feltett, őket érdeklő kérdésekre választ kapnak. Egyre több példa azonban azt mutatja, hogy az „erősebbik nem” bizony kevesebbet tűr, és dühkitörések formájában vezetik le gondjaikat-bajaikat.

Ebből fakadhat az, hogy amikor a női félnek szüksége van arra, hogy kibeszélje magából az éppen aktuális problémát, de nem talál meghallgatásra, akkor meg nem értettnek vagy éppen elszigeteltnek kezdi magát érezni saját otthonában. Frusztrált és ingerült lesz, mely neki sem tesz jót, és az otthoni légkört is csak mérgezi ezzel. Önmagát kezdi okolni, amiért a férj nem figyel rá oda, és ilyenkor másokon vezeti le a felgyülemlett belső feszültséget.

Ha válásra kerül a sor

Ha ténylegesen válásra kerül a sor egy olyan családban, ahol egy vagy több gyermek van, akkor első lépésként a bíróság megpróbálja kibékíteni a feleket, hogy a gyermekek teljes családban nőjenek fel. Abban az esetben, amikor a békítő tárgyalás nem vezet eredményre, mert a felek között csillapíthatatlan ellentét áll fenn, elindul az elválasztó per, és ezzel párhuzamosan a gyermek elhelyezési per is.

A gyermek elhelyezési pernél két fontos dolgot néz a bíróság. A legfontosabb a lakáskérdés, vagyis az, hogy a gyermek lakóhelyén biztosítva van-e a saját szoba, a fűtés, meleg víz és rendes élelmezés. Ezzel szorosan összefügg a szülő anyagi helyzete, van-e rendszeres jövedelme, hogy lakását, gyermekét és saját magát el tudja-e tartani. Érdemes tudni, hogy a gyermeket anyagi helyzettől függetlenül 3 éves korig az anyánál helyezik el, utána viszont már számít a gyermek szava az elhelyezésnél.

A másik félnek ilyenkor két joga van: a kéthetenkénti rendszeres láthatás, és a gyermektartási díj kötelező havi megfizetése a gyermeket nevelő félnek. Érdemes tudni, hogy a gyermektartási díj legmagasabb összege nem lehet több, mint a nettó alapbér 25%-a, tehát 16.621 Ft. A gyermekét egyedül nevelő szülő magasabb összegű családi pótlékra lesz jogosult, amelynek mindenkori legmagasabb összege 13.700 Ft.

A gyermeket minden esetben nagyon megviseli a válás érzelmileg, hiszen az addigi biztos családi kötelékei megrendülnek, lazábbá válnak. Összességében tehát érzelmi, anyagi és egyéb szempontokat figyelembe véve is érdemes a válás gondolatát többször is átgondolni, hiszen a válások 80%-a rendszeres beszélgetéssel, a problémák tisztázásával megelőzhető.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 2 Átlag: 3

Szólj hozzá!