Út az egészséges életvitelhez

Az egészségünk elengedhetetlen feltétele, hogy odafigyeljünk saját magunkra. Életvitelünket úgy alakítsuk ki, hogy jusson benne hely a tudatos étkezéseknek és a rendszeres mozgásnak is. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Egészségünk fenntartásához szervezetünknek napi szinten három fő tápanyagra van szüksége. Ezek a fehérje, szénhidrát és a zsír. Minden ételben megtalálhatóak, de nem mindegy, hogy milyen arányban. Vagyis ha például túl sok szénhidrát tartalmú ételt fogyasztunk, akkor a szervezetünk a számára felesleges cukrokat a későbbi felhasználás céljából zsírrá alakítja, és testzsírként raktározza. A fehérjék építik fel szervezetünk vázát, izmaink és csontjaink kialakításában játszanak nagyon fontos szerepet. A fehérjék összefoglaló név alatt körülbelül húsz féle aminosavat értünk. Ezek napi szükségletének szervezetünk csak egy bizonyos mennyiségét képes előállítani, így tehát a többit nekünk kell pótolnunk. Az optimális napi fehérjebevitelnek egyébként 80 és 100 gramm között kell lennie. Ezt csirkehúsból, pulykahúsból, halakból, tojásból illetve tejtermékekből tudjuk legkönnyebben fedezni.

Szénhidrátokból testsúly kilogrammonként öt és fél grammra van szükségünk. Vagyis egy 70 kilós embernek 385 gramm szénhidrátra van szüksége napi szinten. Ha ezt lebontjuk napi háromszori étkezésre, akkor étkezésenként 120-125 gramm szénhidrát bevitele mondható ideálisnak. A szénhidrátra egyébként a hormonális egyensúly fenntartásához van szükség. Ezt az egyensúlyt többek között az inzulin is szabályozza. Beviteli forrása lényegében minden élelmiszer, de leginkább a zöldségek, gyümölcsök, tészták, kenyerek és rizsfélék. A rizsből jobb a barna vagy hántolatlan, péktermékek közül pedig a teljes kiőrlésű lisztből készültek.

A zsírok a vitamin felszívódáshoz, egyes enzimek működéséhez, illetve idegrendszerünk és hőháztartásunk fenntartásához nélkülözhetetlenek. Napi szinten ugyanannyi mennyiségre van szükségünk belőlük, mint a fehérjékből. Forrásai leginkább az olajos magvak. A tápanyagok mellett ugyanolyan fontos a napi két liter folyadék és a napi 30-40 perc mozgás is a szervezetünk egészséges működéséhez.

Magyarországi márkák között keresgélve akadtunk rá a Famíliatészta Kft. termékeire. A cég céljául tűzte ki, hogy termékeivel segíti a magyar vásárlók egészségi állapotának javítását, egészségtudatos életmódjuk kialakítását. Termékeik palettájából a Sporttészta termékcsaládjukat emelnénk ki, melyet a cég elsősorban a sportolóknak és diétázóknak ajánl, főként magas fehérje és rosttartalmúk miatt. De a nem éppen aktív életet folyatatók is bátran válogathatnak a termékcsaládból, hiszen a magas fehérjetartalom segíti a megfelelő fizikai állapotunk kialakítását. Magas rosttartalmának köszönhetően pedig később fogunk újra megéhezni, és bélműködésünket is rendben tarthatjuk. Szénhidráttartalmúkra is odafigyeltek a gyártók, hiszen találhatunk 50, illetve 80 százalékkal csökkentett termékeket is.

A cég különösen nagy hangsúlyt fektet a tápanyagok arányára is, hiszen olyan alapanyagokat választanak Sporttésztáik gyártásához, melyek eleve alacsony szénhidráttartalommal bírnak, fehérjében gazdagok. A helyes arányok kialakításával szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy az elhízás, inzulin problémák és más betegségek elkerülhetőek legyenek. Illetve reményeik szerint a hazai fogyasztók tudatos életmódra nevelésével talán a születéskor várható élettartam növeléséhez is hozzájárulhatnak, még ha kismértékben is.

Hippokratész szerint „A táplálékod legyen az orvosságod, az orvosságod a táplálékod. „ Vagyis étkezésünkkel tudunk leginkább hozzájárulni az egészségünk tartós fenntartásához.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!