A koronavírus gyorsteszt

Az új típusú koronavírus kezelésére vagy megelőzésére jelen pillanatban még nem áll rendelkezésünkre hatékony gyógyszer vagy védőoltás. Egy egyszerűen elvégezhető gyorsteszttel azonban ki lehet mutatni a fertőzést, mely esetén a megfelelő intézkedésekkel meggátolható a vírus további terjedése.

A COVID-19 diagnosztizálására többféle módszer is létezik. Az egyik legmegbízhatóbb a szerológiai teszt, mely a szervezet fertőzésre adott ellenanyagválaszát mutatja ki. Ez az antitest az emberi szérum-, plazma- vagy teljesvér-mintából kimutatható. A koronavírus gyorsteszthez akár az ujjbegyből vett, néhány csepp vér is elegendő. A másik lehetőség a koronavírus antigén teszt, amely orrgarati vagy szájgarati mintából mutatja ki a koronavírus fertőzést a szervezetben.

A koronavírus gyorsteszt előnyei

Az IgM/IgG kazettás teszt használata így rendkívül egyszerű, megbízható és gyors egyszerre, hiszen a mintavételt követően negyedórával már ki is értékelhető. Nem szükségesek hozzá komplikált előkészületek, melyet stresszes várakozás sem követ, hiszen néhány csepp vért kell a teszt megfelelő helyére cseppenteni, és 15 perc után már láthatóvá is válik az eredmény. Amennyiben a T-vonal elszíneződik az azt jelenti, hogy a tesztet végző személy koronavírussal fertőzött. A koronavírus gyorsteszt akár már a tünetek megjelenése előtt is kimutathatja a fertőzést, így a vizsgált személy hamarabb meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket, hogy semmiféleképpen se adja tovább a vírust. Általános probléma ugyanis, hogy a COVID-19 nem minden embernél okoz számottevő tüneteket, ettől függetlenül azonban, óvatlanul másokat meg tudnak fertőzni.

covid-19 teszt

Miért érdemes elvégezni a COVID-19 gyorstesztet?

A koronavírus gyorstesztet mindenféleképpen érdemes elvégeznie olyan személyeknek, akik lehetséges vagy ténylegesen fertőzött személyekkel érintkeztek a közelmúltban, vagy akik – például munkájukból adódóan – rendszeresen igénybe veszik a tömegközlekedési eszközöket vagy nagyon sok emberrel találkoznak, érintkeznek a nap folyamán. A védőfelszerelés megfelelő használata és alkalmazása mellett is előfordulhatnak óvatlan pillanatok, vagy éppen más személyek, akik nem tartják be a javasolt intézkedéseket. A COVID-19 terjedésének megállításában így nagy szerepet játszik a koronavírus gyorsteszt minél szélesebb körökben történő elvégzése.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 4 Átlag: 4

Szólj hozzá!