Kihagyhatatlan karácsonyi filmek

A karácsony ma már gyakorlatilag elképzelhetetlen a hangulatos ünnepi filmek nélkül. Ilyenkor még olyanok is bekapcsolják a televíziót, akik egyébként nem szokták.

 

A reklámok még kapóra is jönnek, hiszen addig lehet haladni az ünnepi előkészületekkel. A karácsonyi filmek kikapcsolódást nyújtanak és egy kis hangulatot is teremtenek egyben Szentestére, a választék pedig igen széles. Dönthetünk a kissé romantikus vagy éppen az izgalmasabb történetek mellett, de a lényeg az, hogy együtt legyünk szeretteinkkel.

Ezeket a karácsonyi filmeket általában két nagyobb osztályba sorolhatjuk: az egyik örömteli és várt eseményként állítja be az ünnepet, míg a másik csoport szarkasztikusan fogalmazva, csak kötelező és fáradságos nyűgnek tünteti fel. Végérvényben azonban mindkét osztály üzenete ugyanaz lesz, miszerint a karácsony a családról, az összetartozásról és a szeretetről szól.

karacsonyi-filmek2

Kezdjük azokkal a filmekkel, amelyek a negatívumokat is feltűntetik az ünnepekben, mint az állandó tolongást a bevásárló központokban, a kötelező vizitet olyan családtagoknál, akikkel nem igazán jövünk ki jól. Ilyen típusú film a 2008-as Négy Karácsony is, melynek főszereplője Reese Witherspoon és Vince Vaughn. Ez a körülbelül másfél órás film Kate-ről és Brad-ről szól, akik elvált szülők gyermekeiként különféle trükköket bevetve minden évben elkerülik a karácsonyt és a vele járó kellemetlenségeket. Ez most sincs másként, hiszen egy távoli ország tengerpartján szeretnék tölteni az ünnepet, de váratlanul törlik a járatukat, és a TV élő adásban közvetíti a repülőtéri zűrzavart. A nagy tömegből persze pont őket interjúztatják meg, így lebuknak, ezért mind a négy szülőhöz hivatalosak egy-egy feszültséggel és régi sérelmekkel teli karácsonyra. Hasonló a története a Kelekótya karácsonynak is, de ott a főhősök az utca sértései elől menekülnének el, viszont egyetlen lányuk telefonál, hogy otthon akar karácsonyozni. A házaspárnak így mindösszesen egy napja van arra, hogy igazi ünnepi idillt varázsoljon otthonába.

Ebbe a kategóriába sorolhatjuk még a Grincs c. filmet is, melyben Jim Carrey alakítja a Kifalva szomszédságában magasodó Kobak hegyen lakó zöld undok lényt. A kik köztudottan imádják a karácsonyt, de Grincs ki nem állhat minden ilyesmit. Egy ártatlan, kedves kislányt azonban teljesen lenyűgözi Grincs szomorú múltja, így elhatározza, hogy újra megszeretteti vele a karácsonyt. Persze sok más bonyodalom is szerepet kap a filmben, de természetesen végül Grincs szíve is meglágyul.

A Karácsony (eredeti címén Noel) c. filmdráma több különböző ember életéből ragad ki egy-egy részletet az ünnepekkor. Ott van például Rose (Susan Sarandon), az elvált, magányos nő, aki rendszeresen látogatja Alzheimer kóros édesanyját a kórházban annak ellenére, hogy anyja már meg sem ismeri. Egy Mike (Paul Walker) nevű pincér srác pedig egy Artie (Alan Arkin) nevezetű idős férfi rögeszméje lesz, aki biztos abban, hogy Mike az elhunyt feleségének reinkarnációja. Mindeközben Mike feleségül készül venni barátnőjét, Ninát (Pénelopé Cruz), de túlzott féltékenységével mindent tönkretesz. A realisztikus történetben sok kimagasló képességű színész játszik, így a kissé szomorú, ám mégis szívhez szóló üzenet könnyedén el tud jutni minden nézőhöz.

karacsonyi-filmek

Hasonlóan különleges története van az Igazából szerelem c. filmnek is, mely átlagos és fontosabb emberek életét mutatja be. Azt tanácsoljuk, hogy ezt a filmet minden karácsonykor nézzétek meg, mert amellett, hogy elsőre kissé bonyolult, egyre jobban meg lehet szeretni, majd újabb és újabb érzelmes pillanatokat felfedezni benne. Egy másodpercét sem fogjátok unni, hiszen sok szálon fut a sztori, melyek a film előrehaladtával fokozatosan összekapcsolódnak és mindent kihoznak belőlük, amit csak lehet. Olyan méltán híres színészek játszanak a filmben, mint Hugh Grant (az Egyesült Királyság miniszterelnökeként), Liam Neeson, Alan Rickman, Colin Firth, Keira Knightley, Emma Thompson, Martin Freeman vagy Rowan Atkinson. Tökéletesen alakítják a nekik szánt karaktert, mi nézők pedig biztosan azonosulni tudunk valamelyik szereplővel, hiszen a színészi játékon kívül a párbeszédek, a történet alakulása és a jelenetek is teljesen szívhez szólóak. A szerelem, a szeretet, a barátság és a humor mind azt a célt szolgálja, hogy ráirányítsa a figyelmet az összetartozásra, az ünnep meghitt hangulatára. Nem mellesleg, a film elkészítésének oka a 2003-as hurrikánok áldozatainak megsegítése volt.

A romantikusabb filmek mellett választhatunk családi történeteket is, mint a Télapu, a Reszkessetek betörők trilógia vagy a Polar Expressz. Az ilyen jellegű filmek minden korosztálynak kitűnő ráhangolódást tudnak nyújtani az ünnepre. Ott van még például a Karácsonyi ének című animációs film, mely egy kapzsi öregember életét mutatja be, akit eddig csak a pénz érdekelt, az emberi kapcsolatokra nem „pazarolt” időt. Ez az ünnep azonban más lesz számára, ugyanis Szenteste meglátogatja a múlt, majd a jelen és a jövő szelleme is, hogy megmutassák neki, hova fog vezetni rettenetes életmódja, illetve hogy még van ideje megváltoztatni. A film Charles Dickens műve alapján készült.

A karácsonyi filmek különböznek a többitől, hiszen nem azért nézzük őket, mert még nem láttuk őket, hanem pontosan azért, hogy felidézzék bennünk azokat a pillanatokat, amikor először néztük végig őket még gyerekként. Karácsonykor kikerülünk a mindennapok rohanásából és van időnk egy kicsit egymásra és családunkra, tehát igyekezzünk tartalmasan eltölteni velük a rendelkezésre álló időt.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!