Immunrendszerünk erősítése

Az immun szó latin eredetű kifejezés, mely védekezést, védettséget jelent. A szervezet önfenntartó mechanizmusa, ami lokalizálja és elkülöníti az ismeretlen anyagokat.

Vitaminok

Nem csak különböző vitaminkészítményekkel, hanem természetes anyagokkal is segíthetjük immunrendszerünk helyes működését, és talán így a betegségek is elkerülnek minket. Télen népszerűvé válik a teafogyasztás, melyet általában citrommal és mézzel ízesítünk. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezeket az ízesítőket nem lehet tűzforró vízbe tenni, mert úgy semmit sem érnek. A legtöbb vitamin akkor nyerhető ki belőlük, ha a már kissé kihűlt, langyos teába tesszük.

Ugyanilyen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcs, zöldség fogyasztása. Sajnos egy átlagos magyar ember sokkal kevesebb zöldséget fogyaszt, mint kellene. Alap esetben minden nap muszáj lenne gyümölcs- és zöldségfélét ennünk, nagyobb mennyiségű gabonafélékkel kiegészítve. Ezzel szemben többnyire gyorséttermekben eszünk egészségtelenül, zsírosan. Ezzel pedig inkább gyengítjük immunrendszerünket ahelyett, hogy erősítenénk.

Étrend

A megfelelő étrend kialakításakor figyelembe kell venni azt, hogy rendszeresen és változatosan egészséges étkezni. A reggeliben valamilyen teljes kiőrlésű pékáru szerepeljen, müzli vagy egyéb gabonaféle. Sajnos az emberek nagy része inkább a finomlisztből készült pékárukat preferálja, mivel kevésbé drágák és sokkal ízletesebbnek gondolják őket. Teljes kiőrlésű társaik viszont olyan népbetegségek megelőzésében segíthetnének, mint például a magas vérnyomás, a szív és érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség. Ez kiegészíthető valami alacsony zsírtartalmú tejtermékkel, natúr joghurttal, kefirrel.

Zöldség, gyümölcs

Érdemes az ebédbe egy kis salátát, illetve savanyúságot is csempészni. Legyen ez akár csalamádé, savanyú káposzta vagy csemege uborka. A zöldségek önmagukban is zsírbontó és emésztést elősegítő tulajdonságokkal bírnak, de savanyított változatuk még inkább felerősíti ezeket a tulajdonságaikat. A zöldségekben lévő flavonoidoknak gyulladásgátló, véralvadásgátló és antibakteriális hatást tulajdonítanak. Amerikában egyébként 1997-ben egy kampány is indult azért, hogy az emberek egy héten legalább öt alkalommal fogyasszanak zöldséget és gyümölcsöt.

Fokhagyma

A fokhagymával kapcsolatban sokan visszataszítónak találják jellegzetes illatát. Az tény, hogy eléggé erős és intenzív illatot áraszt ez a hagymafajta, de kiváló élettani hatásai is ismeretesek. Egyiptomban az ókortól kezdve ismert gyógynövény, később fűszernövény. A franciák nemzeti ízesítője, mindenbe tesznek, talán csak az édességekbe nem. Ismert gyulladásgátló, fertőtlenítő, gomba- és vírusölő hatású. Például herpeszre hosszában félbevágott fokhagymát kell tenni, és az nagyban segít a herpesz eltüntetésében. Ugyanilyen jó hatást érhetünk el a bélrendszerben is: a bél fertőző betegségeiben is segít a fokhagyma.

Gyógynövények

Baktériumok ellen hatásos gyógynövényként tartják számon az ánizst, a csalánt, a kaprot, a zsályát, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és a hagymaféléket. Vírusok ellen pedig effektívnek tartják a bíbor kasvirágot (echinacea), a homoktövist, a medvehagymát, a gyömbért és a tormát. Ezekre a következtetésekre még a népi gyógyítók jöttek rá, napjainkban pedig a homeopata gyógyítók gondolják hasonlóan az orvoslást. Az echinacea például ismert immunerősítő szer.

Méz

Megfázás esetén jól bevált szer a méz. Ezek közül is általában a virágmézet szokták javasolni, de szintén érdemes kipróbálni a gesztenye vagy levendula mézet. A mézben található szénhidrát nagyon hamar lebomlik, ezért energiát ad az izmoknak és a szívnek. Javítja az étvágyat, serkenti a teljesítő képességet, méregtelenítő és fertőtlenítő hatással is bír. Fontos tudni azonban, hogy egy év alatti kisgyermekek, valamint cukorbetegek nem fogyaszthatják.

Sokat tehetünk immunrendszerünkért azzal is, ha naponta legalább 20 percet kint vagyunk a levegőn. Ne felejtsük, hogy immunrendszerünk egészséges működéséért egyedül mi magunk tehetünk. A helyes táplálkozás és megfelelő mozgás összhangjával még a legmakacsabb betegségek is kivédhetőek.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!