A farmer, ami sosem megy ki a divatból

A klasszikus farmernadrág a XIX. században a favágók és a bányászok munkaruhája volt, az első darabot feltehetően 1870 körül gyártották. A mai farmernadrágok azonban már korántsem hasonlítanak a régi darabokhoz.

A farmer története

A farmer története Amerikában vette kezdetét, ahol Jacob Davis szabómester megbízást kapott egy favágótól, hogy készítsen számára munkaruhát, erős és tartós szövetből. Davis az anyagot Levi Strauss San Fransico-i kereskedőtől rendelte meg, az eredeti feljegyzés szerint 1870-ben. Davis az anyagot a varrásoknál, különösen a zsebek környékén szegecsekkel erősítette meg, hogy minél tartósabb legyen majd a nadrág. A ruhadarab akkora sikernek örvendett, hogy három évvel később már férfi és női munkások egyaránt viselték. Ekkor Jacob Davis és Levi Strauss társult egymással és elkezdték gyártani a Levi’s farmernadrágokat.

A nadrághoz szükséges anyagot, a denimet már a XVI. században ismerték Franciaországban, Nîmes városában gyártották. Eredetileg nyers fonalból készült sűrű, sávoly szövésű anyag volt, amelyet később festettek indigóval farmer-kékre. Az eredeti anyag barna színű volt, de Levi ötlete révén hamar átálltak a kékre. Létezett egy másik szövet is, amit Levi Strauss a farmerekhez használt, ezt Genovából hajóval szállították a tengeren túlra. Ennek a genovai szövetnek az elnevezése volt jeans, amit ma az angol nyelvben a farmerra használnak. A durva farmer anyagot puhítani kellett, hogy viselhető legyen. Ezt többnyire még a gyártás során oldották meg egy enzimes mosással, mely nemcsak kényelmesebbé tette a ruhadarabot, hanem világosította is, így kiemelve jellemzőit.

A ’60-as évek

Az 1960-as évek hippijei a lázadás jelképeként hordták a farmert, mely később a szabadság és az ellenállás szimbóluma lett. Csak a 70-es évek disco stílusának megjelenésével örvendhetett nagyobb népszerűségnek. Ezekben az években kezdtek a magyar ruhagyárak is kísérletezni a farmer anyaggal. Először a szegedi kenderfonó gyár foglalkozott vele, de nem jártak sikerrel, később a budakalászi szövőipari cégben folytatódott a kísérletezés. Ez már effektívebbnek bizonyult, így az első magyar farmernadrágok a Trapper nevet kapták. 1981-ben a Lee Cooper nevű cég felvásárolta a budakalászi gyárat. Levi Strauss is nyitott egy farmerfeldolgozót Marcaliban, amit később Kiskunfélegyházára költöztetett, ahol egészen 2008-ig folyt a farmergyártás.

Az 1980 és 1990 között tartó időszakban a farmeranyag a divatban is megvetette a lábát. Olyan divattervezők kezdtek ugyanis dolgozni vele, mint Calvin Klein, Georgio Armani vagy Gianni Versace. Ekkor már egy jóval letisztultabb, elegánsabb, sötét színű farmeranyaggal dolgozhattak, amely jóval puhább volt, mint 1870-ben a munkások vastag és nehéz farmerjei. A kényelem és az esztétika kettőssége gyorsan növelte a farmerok keresletét világszerte. Amíg nálunk csak a pult alól lehetett hozzájutni, és hordani sem volt nagyon szabad, addig a világ túlsó felén már komoly elismerést ért el. Mára a divat meghatározó kellékévé nőtte ki magát a farmer, és természetesen ezt is igyekszenek megújítani a divat kimagasló személyiségei. Már szoknyák, kabátok, cipők, táskák és sok más divatkellék készül belőle, illetve találhatunk vékonyabb, vastagabb anyagokat, nyárit vagy télit.

A divat sok más meghatározó anyaga mellett a farmer is örök kedvenc marad, hiszen minden ember talál a kedvének és alkatának leginkább megfelelő darabot a hatalmas kínálatból. A farmerek népszerűségét jól érzékelteti az az adat, miszerint 2003-ban csak az Európai Unió területén 94 millió darabot adtak el.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 2

Szólj hozzá!