A narancsbőr kezelése

Legyen fiatal vagy idős, sovány vagy teltebb: a nők 90-95 százalékát érinti a narancsbőr, más néven cellulit valamelyik stádiuma, bőrük kisebb-nagyobb területein. Sőt, ritkább esetben ugyan, de még férfiakon is előfordulhat.

Hogyan alakul ki a narancsbőr?

Nos, a szervezet számára már nem szükséges cukrok és zsírok a kötőszövetben raktározódnak el, így ezek a sejtek idővel megduzzadnak, és a bőr felszíne felé türemkednek ki. Ez a folyamat apró gödröcskéket, a bőrfelszín egyenetlenségét eredményezi, melynek három fokozatát különböztetjük meg:

Az első stádiumban állva vagy fekve még nem látható semmiféle elváltozás, ám a bőr összecsípésével már észre lehet venni a gödröket. A másodikban már álló helyzetben is látszódnak, de fekve még nem. A harmadikban pedig minden testhelyzetben szembetűnővé válik a narancsbőr. A legveszélyeztetettebb területek: a combok, a fenék és a has környéke.

A narancsbőr megelőzése

Alapvetően tehát a zsírok lerakodását kell megakadályozni, illetve elősegíteni azok kiürítését a szervezetből. Minél több rakodik le feleslegesen, azok annál jobban akadályozzák majd a salakanyagok kiválasztását és elszállítását, ezáltal a vérellátásban és a nyirokkeringésben is zavarokat okoznak. Ha csökkenteni akarjuk tehát az érintett területek egyenetlenségét, akkor nem lesz elég az, hogy méregdrága krémekkel kenegetjük, vagy masszőrhöz járunk el vele időnként, mivel jelentős életmódbeli váltásra van szükség.

Az étrend

Az egyik legfontosabb lépés, hogy teljes mértékben abba kell hagynunk a cukros üdítők fogyasztását, helyettük tiszta vizet, (hozzáadott cukor nélküli) gyümölcs- és zöldségleveket, és különféle gyógyteák kombinációjával kell 2-3 liter folyadékot juttatnunk szervezetünkbe naponta. Táplálkozásnál oda kell figyelnünk a rendszerességre, a napi ötszöri étkezésre. Természetesen a cukrokat, csokoládékat mellőznünk kell, és az utolsó étkezésnek mindig valami könnyű, zsírszegény összeállításnak kell lennie. Válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeket, a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket, és ezeket bőségesen egészítsük ki gyümölcsökkel, zöldségekkel.

Testmozgás

A megfelelő folyadék és táplálékbevitelen túl elengedhetetlen a testmozgás is. Hetente legalább három alkalommal fél órát szánjunk mozgásra, mely személyre szabott legyen. Ehhez nem muszáj eljárni konditerembe, el lehet tölteni ezt a fél órát erőltetettebb menetű sétával, biciklizéssel vagy akár futással. Ha valaki tömbházban lakik, vagy olyan helyen dolgozik, ahol sok a lépcső, akkor időnként érdemes a lift használata helyett, fel és legyalogolni a kívánt szintekre. Ilyen életmóddal megelőzhetjük a narancsbőr folyamatának romlását, és akár vissza is fordíthatjuk azt.

Méregtelenítés

Nagyon fontos a méregtelenítés, ezért ha tehetjük, járjunk el szaunázni rendszeresen. Ha az előbbi opció nem áll rendelkezésünkre, akkor időnként tartsunk méregtelenítő napot, valamint hideg-meleg váltózuhannyal tisztálkodjunk reggel és este. Talán említeni se kell, de teljesen mellőzni kell a dohányzást és az alkoholfogyasztást is. Ha pénztárcánk engedi, akkor néha térjünk be masszázsszalonokba egy-egy kezelésre. Ezután próbálkozhatunk majd meg különféle bőrfeszesítő testápolókkal és narancsbőr elleni krémekkel.

Ennek a bőrelváltozásnak csökkentése egy hosszú és időigényes folyamat, ezért türelemre és kitartásra van hozzá szükség. Hosszantartó hatást nem lehet elérni máshogy, csak tudatos és egészséges életmóddal. Ész nélkül költhetünk vagyonokat különböző kezelésekre és krémekre, de ha mellettük továbbra is egészségtelenül táplálkozunk, és nem mozgunk eleget, akkor olyan, mintha egy helyben toporognánk. Kénytelenek vagyunk saját erőnkből tenni azért, hogy feszesebbé váljon bőrünk, mivel ezeket a felszíni tüneteket csupán belülről tudjuk megszüntetni.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!