Saját készítésű adventi naptár

A karácsony előtti várakozás sokaknál már november utolsó vagy december első heteiben megkezdődik. Számolgatjuk a hátralévő időt, hogy mennyit is „kell még aludni”, és ezt a várakozást könnyítheti meg az adventi naptár.

 

A naptár története egészen az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, amikor is Németországban egy türelmetlen kisfiú folyton azt kérdezgette az édesanyjától, hogy mikor lesz már végre karácsony. Az anyuka, hogy enyhítse a várakozás kínjait, egy naptárat készített kisfiának, amire édességet tűzött minden naphoz. Később, mikor a fiú felnőtté vált, beindította saját vállalkozását, és olyan adventi naptárakat kezdett gyártani, amik csokoládét rejtettek.

Találmánya az idők folyamán azonban vesztett varázsából, hiszen az emberek rájöttek, hogy igen egyszerűen ők is tudnak ilyen naptárat készíteni. Nem kell hozzá csak egy kis képzelőerő és kézügyesség, hiszen akár egyszerű kartonpapír lapokból is lehet adventi naptárat készíteni.

adventinaptar1

A kartonpapíros megoldáshoz 3-4 A3-as méretű lapra van szükségünk. Azok a lapok, amik belülre kerülnek, bármilyen színűek lehetnek, míg a kívülre szánt papír legyen színes, karácsonyi hangulatú. A külső lap hátulján rajzoljuk meg, majd vágjunk ki 24 vagy 25 nyitható ablakot, attól függően, hogy advent első vasárnapjától, vagy csak december elsejétől akarjuk kezdeni a naptárat. A belső oldalra is pontosan jelöljük meg az ablakok helyeit, és annak megfelelően ragasszunk rá polcokat és falakat, hogy kis rekeszeket különítsük el. Esetleg vásárolhatunk hobbiboltban előre elkészített adventi naptárat is, melyek többnyire fából készülnek. Ezeket szalvétatechnikával vagy üvegfestékkel díszíthetjük ki, tehetjük egyedivé.

Készíthetünk textilből is naptárat. Ehhez vagy veszünk újonnan alapanyagot, vagy akár a kinőtt holmik közül is válogathatunk, hiszen régebbi sapkák, kesztyűk is jól mutathatnak beszámozva, egymás mellett felsorakoztatva. A kész naptárat tehetjük egy szabad falfelületre vagy ablakra, de a lényeg, hogy könnyen hozzáférhető legyen. Készülhet tehát általunk varrt kis zsákokból, színes papírokból alakított formákból, vagy akár WC papír gurigákat is felhasználhatunk alapanyagként. Ha kellő idő és türelem áll rendelkezésünkre, akkor mézeskalácsból is készíthetünk adventi naptárat, mely nemcsak jó illatú, hanem mutatós is. 

adventinaptar2

Ha megvan az adventi naptárunk, már csak azt kell eldöntenünk, hogy mit teszünk bele. Ez sokszor a nehezebb feladat, hiszen annyira azért nincs nagy választék az üzletekben a parányi kis édességekből. A szaloncukor, különféle cukrok és csokik egy idő után azért unalmassá válhatnak, és nem mellesleg egészségtelenek is. Amennyiben kedvesünknek készül a naptár, akár írhatunk szerelmes, vicces vagy komoly gondolatokat, melyek feldobják a pihenést és az ünnepet megelőző napokat. Az ablakok rejthetnek egymásnál beváltható, sajátkészítésű kuponokat is, melyek például a másik kedvenc süteményére, ételére vonatkoznak, de utalhatnak közös mozizásra, kikapcsolódásra, főzésre is.

A családosoknak ennél azért egy kicsit rafináltabbnak kell lenniük, mivel a kisebbek többnyire jobban szeretik az izgalmas ajándékokat. Ezek lehetnek szintén kuponok apró képekkel, amit a szülőknél lehet beváltani, édességre, gyümölcsre, mesére vagy akár egy pici játékra. Ha nem szeretnénk édességet rakni a naptárba, mert Mikulásra már rengeteget kapott a csemete, akkor kitalálhatunk valami rejtvényt vagy egy folytatásos történetet is.

Ne gondolkodjunk nagy összegekben, hiszen az apróságokat néha többre értékelhetik szeretteink. A karácsony és az advent sem arról szól, hogy ki mit engedhet meg magának, hanem arról, hogy a család együtt legyen, és kiszakadjon legalább pár napra a rohanó, néha kegyetlen mindennapokból.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!