Antioxidánsok szerepe a szépségápolásban

Az antioxidánsok és a szabadgyökök

Egyre többet hallhatunk vagy olvashatunk a szabadgyökök káros hatásairól, és azok semlegesítésében nélkülözhetetlen antioxidánsokról. Az antioxidánsok az egészség mellett a szépségápolásban is lényegesek.

Ezek az anyagok természetes úton is létrejönnek szervezetünkben, melyre külső tényezők is hatással vannak. Emellett külső forrásokból is hozzájuk juthatunk, például táplálkozás útján. A szépségápolás szempontjából a legrosszabb következménye a szabadgyökök túlzott jelenlétének, az öregedés. Ezen kívül azonban akár az életet veszélyeztető betegségek is kialakulhatnak, így nem csupán bőrünk vagy hajunk épsége és szépsége a tét.

A szabadgyökök olyan molekulák, melyek megkötéséhez egy másik elektron szükséges. Stabilizálásukhoz hatalmas energiára van szüksége szervezetünknek, hiszen közben arra is törekednie kell, hogy minél kevesebb sejt szerkezete sérüljön meg. Az antioxidánsok azonban meg tudják kötni a szabadgyököket, ebből kifolyólag nem egy egészséges molekula fog oxidálódni, hanem az antioxidánsok elektronjai.

Amennyiben „teret engedünk” a szabadgyököknek, kifejthetik sejtkárosító hatásaikat, mely miatt sejtméregnek is nevezik őket. Kialakulhatnak autoimmun betegségek, emésztő- és idegrendszeri zavarok, reflux, szembetegségek, tüdőbetegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve daganatos elváltozások. Ha azonban tudatosan törekszünk az antioxidánsok külső forrásból történő felvételére, akkor mindezeket elkerülhetjük.

Antioxidánsok bevitele táplálkozás útján

A szabadgyökök felhalmozódása felgyorsítja az öregedés folyamatát, melyet nem csupán belülről érezhetünk, hanem kívülről is láthatunk. A haj szerkezete meggyengül, ritkulni kezd, a bőr veszít rugalmasságából, egyre több ránc jelenhet meg. Ez ellen azonban tehetünk antioxidánsokban gazdag táplálkozással, tehát többek között E-, C- és A-vitaminban, továbbá rézben, cinkben, szelénben, mangánban és vasban bővelkedő ételekkel. A szervezetet savasító élelmiszereket pedig igyekezzünk elkerülni. A legfontosabb külső antioxidáns források közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a nyers gyümölcsök és zöldségek (paradicsom, tök, paprika, répa, citrom, kivi, fekete ribizli, csipkebogyó), valamint a többszörösen telítetlen Omega 6 és 3 zsírsavak.

Az ilyen táplálékok hozzájárulhatnak a katalizátorok működésének megakadályozásához, amelyek az oxidációs folyamatok felgyorsításáért felelősek. A külső antioxidánsok meg tudják kötni az oxigént, önmagukban is tudnak oxidálódni, illetve le is tudják zárni az oxidációs láncot. Nagy szükség van rájuk, hiszen olyan mindennapos tényezők, mint az UV sugárzás, a légszennyezettség, a dohányfüst passzív vagy aktív belélegzése, illetve az alkoholfogyasztás csak még több szabadgyököt eredményeznek.

Talán felesleges is megemlíteni, hogy a dohányzás, a szoláriumozás, a napozás és az alkoholizálás mennyire roncsolja egészségünket és szépségünket is egyaránt. Az oly divatosnak minősülő szoláriumozás és napozás nem csupán a szabadgyökök keletkezését vonja maga után, hanem nagyban hozzájárulhat a bőrrák valamely típusának megjelenéséhez. Tényleg szükséges az a pár árnyalattal barnább bőr fiatalon, hogy aztán több évtizeddel idősebbnek tűnjön az ember a koránál, vagy netán meg se élje az időskort?

Az antioxidánsok tehát nélkülözhetetlenek mind szépségünket, mind egészségünket figyelembe véve. A betegségek megelőzése mellett segítenek megőrizni a DNS épségét, valamint hozzájárulnak az energetikai, illetve méregtelenítési folyamatokhoz is. Mindezekért tehát fontos, hogy minden nap kellő mennyiségű gabonafélét, zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, valamint halat hetente legalább egyszer.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!