Termoterápia és szépségápolás télen

A hidegebb hónapokban, amikor még az időjárás is ellenünk dolgozik, senki sem szeret kimenni a jó meleg lakásból. Most segítünk abban, hogy a hideg a bőrünket és a hajunkat se tegye tönkre.

 

A téli hónapokban a bőrünket máshogy kell védenünk, mint például nyáron. Ebben az időszakban ugyanis drasztikusan veszít nedvességtartalmából, felülete érdessé válhat és akár ekcémás tünetek is jelentkezhetnek. Valóban létező fogalom a hidegallergia, melyet leginkább a kézfejen lehet észrevenni, hiszen vörös és kisebesedett lesz a felülete, többször kezd el vérezni, hamarabb kisebesedik. A bőr felső rétege képtelen a nedvesség tárolására, így a mélyebb rétegekbe se jut el a víz.

Emiatt válik elengedhetetlenül fontossá, hogy télen kint mindig hordjunk kesztyűt, és amikor a meleg helyiségbe (lakás, munkahely) érünk, ott se azonnal vegyük le a kezünkről, mert az extrém hőmérsékletváltozás is kedvezhet az ekcéma kialakulásának. Nem kell tőle megijedni, ez csupán a szervezet válaszreakciója a nagyfokú időjárás-változásra. Megelőzhető kialakulása, ha már a hidegebb napok beköszöntével elkezdünk egy magas nedvességtartalmú kézkrémet használni, így sejtjeinkhez biztos, hogy megfelelő mennyiségű vizet tudunk juttatni.

termo2

Télen az ajkaink is gyakran kiszáradnak, és szinte semmilyen ajakír nem oldja meg ezt a problémát. Ilyenkor mindenképpen érdemes kerülni a zsírosabb hatású rúzsokat, amelyek a száj felületén kötik meg a vizet. Helyettük válasszunk egy színezett ajakápolót vagy E-vitaminnal gazdagított készítményeket. Amennyiben már kicserepesedett az ajkunk, és semmiképp sem akar elmúlni, akkor langyos vízzel puhítsuk fel felületét, majd egy vizes fogkefével dörzsöljük át. Mozdulataink azért legyenek óvatosak, de a hámló bőrréteget távolítsuk el, és végül hidratáljuk ajkainkat egy hatékonyabb arckrémmel. Ügyeljünk a száj belső higiéniájára is, mert a nedves és párás környezet a baktériumok és gombák melegágya. Ebben az időszakban megnő a szájpenész és herpesz előfordulása, érdemes tehát szájvizet használni a fogmosás mellett, valamint fertőtlenítő hatású teákat fogyasztani.

A meleg érzete is sokat segíthet abban, hogy megőrizzük bőrünk nedvességtartalmát. Ebben lehet segítségünkre a termoterápia, ami nem más, mint a meleget adó dolgok kihasználása. 10-15 perc a forró gőzzel teli kabinban télen is nagyon jót tud tenni a testnek. A méreganyagokat kiizzadjuk, a belső testhőmérséklet megemelkedik, ezáltal a regenerálódási folyamatok megindulnak, a vérerek kitágulnak. Már 38-40 fokos testhőmérsékletnél elindul a beteg sejtek elhalása, onkológusok is szokták alkalmazni ezt a módszert. Persze ebben az esetben a páciens egy izolációs termo kabinban áll, és 2-3 percenként emelnek 1-1,5 fokot a kabin belső hőmérsékletén. Ez csak azoknál a betegeknél alkalmazható, akik jól reagálnak a hőhatásra. A hő változására ugyanis előfordulhat eszméletvesztés, hányás, hányinger, éppen ezért alap kritérium ilyen kezelésnél a rendszeres kontaktus a beteggel, amíg a kabinban van.

termo1

Ha növelni akarjuk sejtjeink vízfelvevő képességét, akkor mi is alkalmazhatunk házi termoterápiát. Készítsünk egy fürdőt illóolajokkal, esetleg lágy zenével a pihenéshez. A mosdóba engedjünk forró vizet és helyezzünk bele egy hőálló tégelybe a mindennapok során használt arckrémünket, így fürdés alatt az melegszik. Miután végeztünk, meleg pakolásként kenjük az arcunkra a krémet, és maradjunk még pár percet a fürdőhelyiségben. Ezzel az egész testünk beszívja a fürdő nedvességét, és arcbőrünk sejtjeinek is jót teszünk. Arra figyeljünk azonban, hogy ilyenkor is előfordulhat a hő hatására szédülés, netán eszméletvesztés, tehát a biztonság kedvéért ne maradjunk 15 percnél tovább a fürdőben, és csak akkor csináljuk, amikor nem egyedül vagyunk otthon. A fűtési szezonban egyébként az egész lakás páratartalma csökken, ezért igyekezzünk párásítani minden helyiséget.

A tél mindenki bőrét jobban megviseli, ezért koncentráltabb odafigyelést igényel, de szerencsére nem lehetetlen átvészelni egy-két praktikával.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!