Mi is az a DIY?

Mindent a DIY-ről:

Valószínűleg már nem mindenki számára ismeretlen az utóbbi időkben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő DIY fogalma. Azonban akiknek még újdonság, íme egy kis segítség.

A DIY, a Do It Yourself rövidítése, mely nyersfordításban annyit takar: „készítsd el magad”. Hazánkban talán a kreatív hobbi kategóriájába lehetne leginkább sorolni ezt a tevékenységet, de azért van különbség a kettő között. A DIY lényege, hogy olyan dekorációkat, használati vagy ajándéktárgyakat készítünk el saját magunk, amiket egyébként készen meg lehetne venni boltokban. A szükséges alapanyagok fillérekbe kerülnek, vagy éppen hulladéktermékek, mint pl. kiürült befőttes üvegek, műanyag palackok, papírtörlő gurigák, elhasználódott ruhák, textíliák, felesleges kartondobozok, a kertben/utcán gyűjtött falevelek, gesztenyék, stb. Ezzel szemben a kreatív hobbi napjainkban már egy igen drága tevékenység. Például egy adventi koszorú alapanyagai sokkal többe kerülnek, mintha megvennénk azt készen egy szupermarketben vagy rendelnénk egyet az internetről. A DIY költséghatékony, környezetbarát és nem utolsó sorban egy rendkívül szórakoztató tevékenység.

diyEzzel foglalkozó blogokról, videómegosztó portálokról számos ötletet meríthetünk, melyeket saját igényeinkre szabva egyedi dekorációkat, tárgyakat kreálhatunk. Ha nem szeretünk ilyesmiket csinálni, vagy nem érezzük magunkat elég ügyesnek hozzá, akkor is jó időtöltésnek minősülhet DIY ötletek böngészése, hiszen azonnal ünnepi hangulatot tudnak varázsolni, legyen szó húsvétról, halloweenről, szilveszterről vagy az éppen közeledő karácsonyról. Ugyanakkor vannak rendkívül egyszerű, de annál mutatósabb dísztárgyak is, melyek még kézügyességet és túl sok időt sem igényelnek, így az se csüggedjen, aki nem érzi magában a művészi hajlamot.

Ízelítőként vadásztunk az internetről egy szép kis dekorációs elemet az ünnepi asztalra, amit olcsón és könnyedén bárki kivitelezhet. Az alábbi képen egy angyalka sablon látható, melyből névtábla vagy éppen asztali dísz készülhet. Ha a monitorra helyeztek egy sima papírt, körbe tudjátok rajzolni, de akár ki is nyomtathatjátok. Ezt követően vágjátok ki lehetőleg színes vagy mintás papírból az angyalt a sablon szerint, hogy aztán az utólag ráragasztott fehér arc és szívecske sokkal jobban kiemelkedjen majd az alapból.

Párszázas megoldások:

Egy szupermarketben már 200 forint környékén lehet kapni ízléses csomagolópapírt, amiből rengeteg angyalkát lehet gyártani. A legtöbb háztartásban mindig van maradék tavalyról is, ami szintén tökéletesen megfelel a célnak. A kiválasztott papírból tehát a sablon segítségével vágjuk ki az angyalformát, a csíkok mentén metsszük be. A szárnyakat illesszük egymásba, és tűzőgéppel rögzítsük. Az arcot külön vágjuk ki, rajzoljuk rá a szemeket és az éneklő szájat, majd a szívvel is tegyünk ugyanígy, csak arra írjunk nevet, illetve tetszés szerint díszítsük. Ezeket az elemeket ragasszuk az angyalkára, és máris kész a névtáblánk vagy dekorációnk az ünnepi asztalra! Ez persze csak egy alap ötlet, simán fel lehet még dobni például a glóriát valami dísszel, és a papír függvényében is teljesen más végeredmények születhetnek. Választhatunk fényesebb vagy mattabb, színesebb vagy visszafogottabb mintázatú papírt is ízlésünknek megfelelően.

Az interneten rengeteg DIY ötletet vadászhattok, melyekkel szebbé, meghittebbé varázsolhatjátok a karácsonyi készülődést és persze magát az ünnepet is.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 5 Átlag: 3.6

Szólj hozzá!