Tények az ételintolarenciáról

Az ételintolerancia tünetei

Az ételintolerancia nem az ételallergia másik neve, hiszen az ételallergia kialakulásáért az immunrendszer felelős, az ételintolerancia gyökerét pedig az emésztőrendszer működésének zavarában kell keresni. Most az ételintoleranciával foglalkozunk.

ételintolerancia

A megmagyarázhatatlan puffadás, a hasi fájdalmak, a rendszertelen széklet és egyéb bél panaszok hátterében sok esetben ételintolerancia állhat. A furcsaság ebben a megbetegedésben az, hogy amíg ételallergiában gyors immunválaszt produkálunk, addig ételintoleranciánál kis mértékben fogyasztott étel nem okoz problémát. Ételintoleranciában szenvedőknél órákkal, vagy akár egy-két nappal az adott étel fogyasztása után jelentkeznek a tünetek, melyek súlyosságának mértéke az elfogyasztott élet mennyiségétől függ. Ilyenkor az emésztőrendszer nem képes egyes ételeket alapanyagaira bontani, így lényegében az étel emészthetetlenné válik a beteg számára. Ez pedig hányás, hasmenés formájában kiürül ugyanolyan állapotban, mint ahogy elfogyasztották.

Típusai

Ma már jól körülhatárolható annak a több mint kétszázféle ételnek a típusa, amik leggyakrabban állnak e megbetegedés hátterében, ezek közül kiemeljük a tojást, a glutént, és a laktózt. A lisztérzékenység vagy a tejcukor érzékenység egyaránt az ételintolerancia csoportjába sorolhatóak. Hogy megtudjuk, mely ételek fogyasztását érdemes kerülnünk immunglobulin ellenanyag vizsgálatot végeznek, melyhez vért vesznek. Ennek eredménye alapján ki tudnak alakítani a beteg számára egy olyan étrendet, amelyet követve tünetmentessé válhat a páciens. A kisgyermek korban diagnosztizált ételintolerancia kinőhető, de a felnőtt korban kialakult megbetegedés sajnos egész hátralévő életünket végigkíséri. Folyamatosan figyelnünk kell arra, hogy mit eszünk és iszunk, hogy a legkellemetlenebb tünetek, mint a hányás, hasmenés, has puffadás és a szélgörcs elkerülhessük. Jó hír viszont, hogy ha követjük az előírt étrendet, és száműzzük azokat az ételcsoportokat, amik problémát okozhatnak, nem lesz szükségünk gyógyszeres kezelésre.

Felismerése

A betegség nehezen diagnosztizálható, hiszen a gyakori kellemetlenségek, mint a haspuffadás vagy a szélgörcs nem minden esetben árulkodóak. Ha sokszor fordulnak elő bélpanaszok, gyomorfájdalom, hasmenés vagy hányás, próbáljunk rájönni ennek okára. Elég, ha listát készítünk a gyanús ételfeleségekről kategorikusan, majd egyesével vonjuk ki őket az étkezéseinkből. Azokat az ételeket kell tehát kerülnünk, amiket ha nem fogyasztunk rendszeresen, nem tapasztalunk problémát. Ha nem tudjuk egyértelműen meghatározni, mely ételek állnak a betegség hátterében, forduljunk szakemberhez. Egy gasztroenterológus pár egyszerű és fájdalommentes teszttel meg tudja állapítani, milyen élelmiszereket tanácsos kivonnunk étrendünkből.

Kisgyermekkorban árulkodó lehet a lassult fejlődés, a gyermek rendszerint súlyban elmarad a kortársaitól. Mivel bizonyos ételek nem tudnak jól hasznosulni a beteg szervezetében, ezeket “kilöki” magából, kevesebb tápanyag szívódik fel. Emellett árulkodó jel lehet az is, ha éjszakánként hasfeszülés, puffadás jelentkezik. Ha a gyermek reggel vagy napközben valamilyen elfogyasztott étel után hány, vizsgáljuk meg a hányást. Amennyiben a megrágott étel apró darabokban köszön vissza gyakorlatilag emésztetlenül, az is alátámaszthatja gyanúnkat, miszerint ételintoleranciával állunk szemben. Ilyen esetben célszerű felkeresni egy gasztroenterológust, aki megállapítja, mely ételek váltják ki a panaszokat. Így már csak a szülő felelőssége, hogy gyermeke étrendjét úgy állítsa össze, hogy ne szerepeljenek benne a problémás élelmiszerek. Az ételintoleranciát a közösségi intézményekben, bölcsőde, óvoda, iskola egyaránt jelezni kell. Továbbá egyértelmű, hogy a nagyszülőknek és minden közeli hozzátartozónak is el kell mondani, hogy a vendégváráskor tekintettel legyenek gyermekünkre.

Az ételintolerancia velejáróit nehéz megszokni. Sok esetben teljes életmódváltással is járhat az, hogy ne tapasztaljuk a kellemetlen tüneteket. Saját magunknak vagy gyermekünknek azonban kizárólag jót teszünk azzal, ha mihamarabb diagnosztizálják betegségünket.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!