Guccio Gucci élete és munkássága

A márkanév mindenki számára jól ismert, de azt talán kevesebben tudják, hogy kinek, vagyis inkább kiknek köszönhető a Gucci divatház megalakulása. A következő sorokban erről olvashattok.

 

Guccio Gucci Firenzében született 1881-ben. A család eredetileg nyeregkészítéssel foglalkozott, de a fiatal fiút korán elkezdte érdekelni a divat is. Rájött arra, hogy a tehetősebb nőknek semmi sem drága, ha követni akarják a divatot. Coco Chanel a tömegeknek gyártott és tervezett ruhákat, Gucci pedig Dior példáját követve elegáns táskáival, később kiegészítőivel a gazdagabb rétegeket vette célba.

A fiú 17 évesen a Savoy Hotelben kapott állást, ahol megismerte a felső tízezer világát. Korán ráébredt, hogy a pénz hatalom, amellyel az ember bármit elérhet. Ennek szellemében 1923-ban nyitott egy saját üzletet Firenzében, de kezdetben még csak bőrárut és lószerszámokat árult. Ezeket egyre inkább kezdték felváltani az igényesen megmunkált táskák, bőröndök, övek és egyéb bőrkiegészítők.

gucci1

A vállalkozás működésében a nyitástól kezdve a család is részt vett. Gyermekei – öt fiú és egyetlen lány – már egészen fiatal koruktól kezdve besegítettek a cég működésébe. A legidősebb fiú, Aldo ötlete volt, hogy apja logója, azaz a GG kerüljön rá a táskákra. Ez az 1947-ben megvalósított gondolat hatalmas szerepet játszott a márka ismertté válásában, hiszen ez a logó azonnal felismerhetővé tette a Gucci darabokat. Vásárlásra ösztönöző hatása napjainkban is megmutatkozik, és szinte már nincs olyan ember a világon, aki ne tudná a Gucci márkát az egymásba fonódó G betűkhöz kapcsolni.

A cége teljes virágzását sajnos Guccio Gucci nem élhette meg, ugyanis 1953-ban eltávozott az élők soraiból. Örökösei természetesen a fiai lettek, akik töretlenül dolgoztak tovább azon, hogy a vállalkozás minél sikeresebb legyen. Ekkora már a Gucci olasz nemzeti szimbólummá vált, a későbbiekben pedig meghódította egész Európát, Amerikát és a Távol-Kelet országait is. A termékek egytől-egyig minőségi bőrből készültek, majd a 60-as évektől elkezdtek textillel is dolgozni.

A termékpaletta az évek folyamán folyamatosan bővült: a táskák, cipők, bőrkiegészítők mellett 1976-tól parfümökkel is előálltak. A legelső parfüm, a mára ikonikus szimbólummá vált, Gucci Pour Homme volt, melyet aztán további 20 másik követett. A családot 1983-ban újabb tragédia érte: Rodolfo, az egyik örökös, gyilkosság áldozata lett. Ez óriási hatalmi harcot indított el a vezetők között.

A következő évben új kreatív-igazgatóként Tom Ford, valamint Maurizio (az elhunyt Rodolfo fia) csatlakozott a vezetőséghez. Jó választásnak tűntek, mert új színt vittek a cég életébe. Maurizio a kifutókat is meg akarta hódítani, így megjelentek a ruházati termékek is. Ez azonban nem bizonyult sikeres lépésnek, a cég tőzsdei mutatói zuhanni kezdtek, már az eladás is szóba került. A vezetőség kénytelenné vált befektetőket keresni, akik anyagilag támogatást tudtak nyújtani a cégnek. Ennek következtében újabb harc indult arról, hogy mely ajánlatot fogadják el. A döntés végül megszületett, így 1989-ben a bahreini Investment Corporation is résztulajdonos lett.

gucci2

A cég ugyan megmenekült a csődtől, a vezetőség vitái azonban mégsem csitultak. A belviszálynak egy újabb gyilkosság vetett véget. Maurizio Gucci ugyanis saját felesége kezétől halt meg 1995-ben, 47 évesen. A gyilkost 29 év börtönbüntetésre ítélték. Mindezek mellett Tom Ford sikeres választásnak tűnt, hiszen a célközönség, a sztárvilág és az elit igényeit kitűnő érzékkel találta el. A viselők között olyan hírességeket találhatunk, mint Liv Taylor, Sophia Loren, Jackie Kennedy vagy Jennifer Lopez.

A Gucci az évek elteltével cégcsoporttá nőtte ki magát, és kisebb-nagyobb márkákat is magába olvaszt. A termékek ezáltal egyre szélesebben lefedik a szükségleteket, hiszen a bőráruk mellett találhatunk ruhákat, ékszereket, órákat és szépítőszereket is a Gucci név alatt. A márka 2008 óta saját üzlettel rendelkezik Magyarországon is, a fővárosi Andrássy úton. A vállalat természetesen minden évben jelentős hasznot termel, a hosszas családi viták ellenére a mai napig fennmaradt.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 8 Átlag: 1.6

Szólj hozzá!