Hogyan hozzuk formába magunkat az ünnepekre?

Már mindenki kezdi érezni az egyre közelítő karácsony és újév hangulatát. 

 

Ez először jó érzéssel tölt el bennünket, hiszen az emberek többségének ez az egyik kedvenc ünnepe. Egy kis idő elteltével azonban elkezdünk gondolkozni az ünnepi menün, és hogy milyen sok finomság kerül olyankor a családi asztalra, illetve mennyi helyre leszünk hivatalosak. Ezután viszont már a plusz kilók is eszünkbe jutnak, amiket minden évben el szeretnénk kerülni, de sosem sikerül. Idén legyen ez másképp! Még több, mint egy hónap van karácsonyig, így van időnk kicsit rákészülni, formába hozni magunkat. Persze, akik az ünnepek alatt is mértéket tudnak tartani az összes családi ebéden és vacsorán, azoknak szerencséjük van, de a többségnek ez nem megy.

Amennyiben nincs beiktatva napirendünkbe egy kis mozgás, akkor innentől kezdve nem árt legalább heti kétszer fél órát erre is rászánni. Testhezálló gyakorlatokat válasszunk, és ne szenvedésként tekintsünk rájuk, hanem testünket és szellemünket felfrissítő tevékenységekre. Sokkal könnyebb lesz belevágni az edzésekbe, ha nem saját kínzásunkként fogjuk fel őket. Ha még most elkezdjük, akkor az ünnepek alatt már a napi rutin megszokott részévé válhatnak. Érdemes testalkatunkhoz igazodni, illetve inkább azokra a területekre koncentrálni, ahová hajlamosabbak vagyunk hízni. Továbbá, ha van választási lehetőségünk, akkor a lift és a mozgólépcső kényelme helyett válasszuk a „hagyományos” lépcsőket, ezzel is hozzájárulva testünk felfrissüléséhez.

forma-unnepekre-2

Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre, hogy minél jobban tisztuljon szervezetünk. A naponta javasolt 2 és fél litert vegyük magunkhoz változatos formákban: víz, ásványvíz, gyógytea, zöldtea, vörös tea vagy gyümölcstea is szóba jöhet. Étkezés terén ügyeljünk a rendszerességre. Legyen öt „fő” étkezés, és köztük ne nassolgassunk. Persze nem mindegyiknek kell egyformán kiadósnak lennie, hiszen a tízórai és a délutáni uzsonna lehet egyszerűbb, és felfoghatjuk akár a hőn áhított nassolásként is őket. Nem feltétlenül kell, hogy ez édességet jelentsen, hiszen csipegethetünk gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket, de elegendő lehet egy natúr joghurt, kefir vagy müzli is. Ha nagyon édesszájúak vagyunk, akkor nem valószínű, hogy le tudunk mondani a kedvenc csokinkról, sütinkről, azonban sajátkészítésű finomságok esetén a kristálycukrot lecserélhetjük fruktózra vagy édesítőszerekre. Ezek amellett, hogy kevésbé hizlalnak (a fruktóz erősebben édesít a cukornál, így sokkal kevesebb kell belőle), egészségesebb megoldásnak is bizonyulnak, nem emelik fel a vércukorszintet. A reggeli kávéba, teába is tegyünk inkább édesítőt cukor helyett. Jó tipp még az is, ha éhgyomorra megiszunk egy pohár vizet, amelyben egy fél citrom frissen facsart levét kevertük el. Egy csésze zöld teával is indíthatjuk a napot, és ezt fogyaszthatjuk többször egy nap. Gyümölcsök esetében még elősegíthetjük a fogyást, a zsírégetést vagy például az emésztést citrusfélékkel (grapefruit, narancs), almával.

forma-unnepekre-1

A rendszeres étkezés, testmozgás és folyadékbevitel mellett fontossá válik az is, hogy tudjunk mértéket tartani. Ha sikerül hozzászoktatnunk a szervezetünket egy bizonyos élelmiszermennyiséghez, amit semelyik étkezésnél sem lépünk túl, akkor nem fog kitágulni gyomrunk, és meg tudjuk tartani formánkat az ünnepek alatt is. Sosem szabad tehát túlenni magunkat, hiszen nem csak kellemetlen érzéshez vezet, hanem a későbbiekben előfordulhat, hogy csak sokkal nagyobb mennyiségű étellel fogunk tudni jóllakni. A túlzott önmegtartóztatás sem jó, hiszen rossz érzés pont az ünnepek alatt teljesen kizárni étrendünkből a sok finomságot. Van, hogy egy bizonyos pont után már nem tudjuk visszafogni magunkat, és mértéktelen falatozásokba fajul a dolog, ezért meg kell találnunk az arany középutat, amikor mindenből csupán egy picit eszünk. Hasznos lehet még, hogyha az édességek alapanyagait tekintve gyümölcsöket használunk elsődlegesen, és kerüljük a hizlalóbb hozzávalókat, mint például a marcipánt vagy a csokoládét. A főételek köreteként pedig részesítsük előnyben a salátákat, és természetesen szerepeljen hal is a menüben.

A fentebb felsorolt tanácsok közül, ha csak egy néhányat megfogadunk, akkor is sokat tehetünk egészségünk és a felesleges hízás elkerülése érdekében. Egy pár tanács megfogadásával még nem fogjuk túlzott keretek között érezni magunkat, azonban sokkal energikusabbak leszünk az ünnepek alatt.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!