Hulladékmentes karácsony!? Létezik!

Elsőre különleges és nehéz kihívásnak tűnhet a hulladékmentes vagy az eco-friendly (környezetbarát) karácsony megrendezése, de nem lehetetlen! Az ünnepek alatt felhalmozódó szeméthegyek senkinek sem kedveznek, így a lehető legjobb dolog ezt elkerülni. Ebben a cikkben minden olyan hasznos információ megtalálható, ami megkönnyíti a családok, a környezetünk és a bolygónk életét a karácsonyi ünnepek folyamán.

Egyre nagyobb teret hódítanak a second-hand használtruha, vagy jótékonysági üzletek (ahol nem csak ruhák, hanem egyéb értéktárgyak is elérhetők). Aki járt már ilyen boltban, biztosan tudja, hogy milyen kincsvadászati élménnyel jár egy ilyen vásárlás. De mindent felülmúl az az öröm vagy büszkeség, amikor igazán szép dolgot vásárolhatunk magunknak vagy a szeretteinknek. Ez a legragyogóbb módja a nulla hulladékkal járó karácsony létrehozásának, miközben nagyon sokat spórolhatunk, és a pénztárcánknak is kedvezhetünk.

Sokan nem hívei a tárgyi ajándékoknak, mivel sokszor nehéz kifejezni a szeretetünket egy-egy tárgy formájában, szinte lehetetlen. Ha viszont élményt ajándékozunk, azzal sosem foghatunk mellé. Ilyen lehet egy koncertjegy, egy színházjegy, múzeum látogatás, tanfolyam vagy egy díjnyertes mozifilm. Ha belegondolunk, szinte végtelen sokféle élményt adhatunk a szeretteinknek. A bónusz pedig az, hogy sokkal kevesebb ajándékcsomagolásra lesz ezekhez szükség.

Ha mégis a csomagolóanyaghoz kéne nyúlnunk, ne feledkezzünk meg arról, hogy akár otthon mi magunk is elkészíthetjük a saját csomagolónkat! Ilyenül szolgálhat például egy régi képregény, mesés magazinok lapjai stb.! Ezeket akár a házi ajándékcímkékhez is felhasználhatjuk.

Mi a helyzet azonban a karácsonyfákkal? Átlagosan minden évben több millió fenyőfát vágnak ki az ünnepek miatt. Okos döntés lehet egy élethosszig tartó műfenyőt vásárolni, amelyet minden évben újra felhasználhatunk. A The Carbon Trust tanulmánya alapján csupán egyetlen élő fa lebomlása 16 kg szén-dioxid kibocsátást eredményez. Persze a műanyag fenyő sem ér el ennél kisebb értéket, de mivel egy ilyen fával gyakran hosszú távra tervez egy család, bizonyított tény, hogy 10 év után jócskán megtérül az a környezeti hatás, amit 10 évnyi élő fa lebomlása okozott volna! Nehéz megtalálni azt a tökéletes fát, ami akár 10 éven keresztül is hű társunk marad. De egy klasszikus fenyőfával sosem lőhetünk mellé! A kaukázusi jegenyefenyő tökéletesen átadja a karácsony hangulatát, kis és nagy lakásokba is tökéletes a 150 centis mérete miatt, és pénztárcabarát megoldás is egyben! Ha pedig mindenképpen egy az egyben élő hatású fenyőfát szeretnénk az otthonunkba, akkor a cserepes fenyő lesz a tökéletes választás. Az adventi koszorú is kulcsfontosságú kérdésként merülhet fel, hiszen az is fenyőből készül… Erre is találtunk megoldást. Vásárlóink kedvenc terméke egy olasz mű lucfenyő gallyakból készített koszorú, amelyet csak nehezen lehet megkülönböztetni az élő társától.

Dekoráció. Ezt hogyan lehet zero waste megoldani úgy, hogy azért mégis legyen dekoráció a lakásban? Környezetbarát megoldásnak számít az is, ha csak a meglévő dekorációinkat használjuk fel, és nem veszünk minden évben több kiegészítő darabot. Ha pedig még nincsenek dekorációink, vagy a meglévők mellé szeretnénk újakat, akkor az örök klasszikus díszeket használjuk: fahéjrudak, pattogatott kukorica girland, kihímezett zoknik, viasz gyertyák, teafilter hópelyhek.

A teljesség igénye nélkül reméljük, hogy sok ötletben tudtunk Önöknek segíteni!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!