Kölesgombóc

Hozzávalók 5 főre:

  • 15 dkg köles
  • fél liter tej
  • 2 ek. Rama
  • 15 dkg cukor
  • 6 dkg búzadara
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 citrom, 1 csipet só
  • zsemlemorzsa, olaj

A kölest beáztatjuk annyi vízbe, hogy ellepje, és állni hagyjuk 6-7 órán át. Fontos, hogy ha vacsorára szeretnénk a gombócokat tálalni, akkor a beáztatást még reggel végezzük el! 6-7 óra elteltével tegyük fel a tejet melegedni, majd tegyük hozzá a leszűrt, beáztatott kölest, a 15 dkg cukrot és csipetnyi sót. Lassú tűzön addig főzzük, amíg majdnem teljesen puha nem lesz. Ekkor tegyük bele a búzadarát, a Rama-t és a joghurtot, majd főzzük készre. Hagyjuk forrni addig, amíg sűrű kását nem kapunk a végén. Letakarva hagyjuk hűlni. Ez idő alatt kevés olajon arany barnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Kihűlés után belekeverjük a kölesbe a citrom levét és egy kevés reszelt citromhéjat. Gombócokat formázunk kézzel, és megforgatjuk a morzsában. Tálalhatjuk mézzel, lekvárral vagy akár tejföllel is leöntve. Jó étvágyat hozzá!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0
Megosztás: Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Email this to someonePrint this page

Szólj hozzá!