Mire figyeljünk oda strandoláskor?

Most biztos, mindenki azt gondolja, hogy ez a cikk a bőr védelméről és az UV-sugarakról fog szólni, de rendhagyó módon most a „strandételekről” ejtünk pár szót.

Mi is az a strandétel?

Strandételek alatt azokat a nassolni-való finomságokat értjük, melyeket általában minden strandon lehet kapni: például palacsinta, lángos, hot-dog vagy minifánk. Amikor kimegy egy család vagy baráti társaság a közeli strandra vagy vízpartra, akkor általában mindenki eléggé megmozgatja magát. Úszik, ugrándozik, szaladgál, netán röplabdázik a parton. Ezek a tevékenységek önmagában kimerítik a szervezetet, és ehhez még ugyebár hozzájön az is, hogy a tűző nap leszívja az energiánkat, tehát nagy szükségét érezzük a szénhidrát-dús élelmiszereknek. Ezzel egy ilyen különleges napon semmi baj nincsen, hiszen egyszer-egyszer végül is megengedhetjük magunknak az egészségtelenebb ételeket, viszont itt nem csupán erről van szó.

Higiénia

A strandokon ugyanis könnyebben előfordulhat, hogy a büfék, kajáldák nem tartják be a-tól z-ig a higiéniai előírásokat. Természetesen kellemetlen lehet, hogy miközben mindenki hűsöl a vízben, addig a büfésnek egész nap a forró olaj mellett kell dolgoznia, de ez nem mentség semmire. Nekünk strandolóknak tehát az első és legfontosabb dolgunk, hogy megfigyeljük a kiválasztott büfés öltözéke megfelelő-e, azaz nem eshet-e véletlenül a készített ételekbe semmi oda nem tartozó. Második lépésként az illatokból is sokat leszűrhetünk, ugyanis égettebb szag esetén feltételezhetjük, hogy nincs rendszeresen cserélve az olaj, amiben a lángost vagy a minifánkot sütik. Ezeket a helyeket ezért inkább kerüljük. Magából a büfé kinézetéből is vonhatunk le következtetéseket, annak tisztaságából.

Jégkrém és fagylalt

A másik dolog, amivel körültekintőnek kell lennünk, azok a fagyi-árusok. Itt is első dolgunk legyen a személyzet öltözékét megvizsgálni, majd ezt követően a felszerelést. Ha például a szedőkanalat mosás nélkül csak egy papírra teszi ki, akkor elkezdhetünk gyanakodni a higiéniát illetően. Árulkodó jel lehet a pénz kezelése is, ha például azzal a kezével fogja meg az aprót, a papírpénzt, amelyikkel a tölcsérhez is nyúl. Amennyiben van rá lehetőség, inkább jégkrémet válasszunk, hiszen úgy elkerülhetjük az esetleges gyomorrontást, vagy akár a különféle fertőzéseket.

Természetesen nem kell rögtön mást hibáztatni, mi magunk is lehetünk felelősek azért, ha megbetegszünk strandolást követően. Akármennyire is messze van, vagy akármilyen sokan is vannak, mindig mossunk kezet mielőtt ennénk! Ez furán hangozhat, hiszen gyakorlatilag egész nap fürdünk, de ha megfogunk egy korlátot, egy kilincset már óvatosabbnak kell lennünk.

A másik dolog, amit tehetünk, hogy ezt az egészet elkerüljük, ha mi viszünk magunkkal otthon készített finomságokat, illetve gondoskodunk némi gyümölcsről is. Nem kellenek ugyebár speciális felszerelések lángos vagy palacsinta sütéshez, csupán egy kis idő és energia. Recept rovatunkban pedig biztosan találtok valami számotokra megfelelő ínyencséget, hogy tökéletes legyen a strandon eltöltött idő.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!